Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

1987 en 2008

Elke ontwikkeling heeft invloed op de volgende ontwikkeling. Ik weet niet of ik met die openingszin iemand citeer maar de huidige situatie waarin de economie zich bevindt inspireert mij tot deze gedachte. Het is namelijk een waarheid als een koe en wij worden hier keihard met onze neus op dit feit gedrukt. De ontwikkelingen in de financiĆ«le wereld van de afgelopen jaren hebben geleid tot de huidige ontwikkelingen in de financiĆ«le markten en die leiden weer tot de toekomstige ontwikkeling van de economie. Anders gezegd: actie – reactie of oorzaak en gevolg, allemaal kreten die slaan op de huidige periode maar ook van toepassing zijn op elke voorgaande en toekomstige periode.


Ik ga hier niet in op wat er allemaal de afgelopen tijd is gebeurd. Dat is genoegzaam bekend (het plaatje hierboven spreekt boekdelen). Wat echter gebeurd is heeft geleid tot waar we nu zijn beland en dat is ook weer bepalend hoe het er in de komende tijd uit zal gaan zien. Helaas weten we dat niet zeker maar ik vond toch een paar plaatjes die ik je niet wil onthouden. Ik zelf denk dat we het slecht weer op de beurs wel gehad hebben en ik denk dat de storm die door de bedrijven gaat razen niet zo erg zal zijn als nu verwacht wordt. Natuurlijk loopt de economie schade op. Natuurlijk zullen de bedrijven gaan voelen dat de omzet terug zal gaan lopen. Of dat echter heel dramatisch gaat worden is natuurlijk de vraag. Ik zelf hou me vast aan de situatie 1987. Ik stond toen als marketmaker op de beurs en heb de chrash in dat jaar meegemaakt. Wat opvalt is dat die situatie heel veel lijkt op wat dit jaar gebeurd (zie afbeelding hieronder).


Ik kan mij nog herinneren dat de markten zich na de chrash sterk herstelden. Alle ogen waren vanaf dat moment gefocust op het consumentengedrag. Elke week werd gretig gewacht op de verkoopcijfers van de warenhuizen. Met name natuurlijk de kerstverkopen werden angstvallig in de gaten gehouden. In 1987 viel het allemaal mee. De consumenten bleven doen wat ze moesten doen: kopen. De markt herstelde dus weer en de aandelen stegen gedurende het hele jaar 1988. Ondanks die stijging heb ik echter in 1988 het jaar afgesloten met een negatief resultaat voor mijn marketmakerbedrijf. De oorzaak lag in de angst voor een tweede chrash (the day the seccond shoe drops). Dat resulteerde erin dat ik gedurende geheel 1988 te veel putopties kocht om mijn aandelenpositie te beschermen tegen koersdalingen. Ja, en die verzekeringspremie was gewoon te duur toen.
Op basis van het scenario dat ik net schets zou de beurs dus wel eens op kunnen veren vanaf nu. Ik heb daarbij nog een tweede houvast voor mijzelf gezocht en dat zijn de Amerikaanse verkiezingen. Het ziet er toch naar uit dat Obama de nieuwe president zal worden? Ik denk het wel en in het plaatje hieronder ziet u wat het effect op de aandelen markt is van democratische presidenten.

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.