Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tijd om in te grijpen.

De huidige crisis die de beursen in een wurgende greep houdt breidt zich steeds verder uit. Na de probelemn bij de financiele instellingen zijn nu verschillende landen in de problemen gekomen. Het IMF helpt al landen als Ijsland, Hongarije, Roemeniƫ en zelfs Agentiniƫ met het verstrekken van kredieten. Zo te zien komt er niet snel een eind aan deze neerwaartse spiraal.


Dit weekend las ik een artikel in de TimesOnline over Nouriel Roubini (zie kop hieronder).Deze econoom heeft tot op heden exact voorspelt wat er zou gaan gebeuren. Welliswaar begon hij al 4 jaar geleden met zijn voorspellingen maar hij heeft uiteindelijk wel gelijk gekregen. Dus zijn timing is niet optimaal maar de uitkomsten zijn helaas pijnlijk juist. Hij voorspelde o.a. de val van een aantal banken, de ondergan van Fannie Mae en Freddy Mac (de Amerikaanse hypotheekverstrekkers) en hij voorspelde dat de hypotheekcrisis een economisch “meltdown” zou veroorzaken. Het woord Meltdown durf ik amper te vertalen maar het betekend niets anders dan complete ineenstorting. Als hij dus uiteindelijk gelijk krijgt dan wordt het allemaal nog veel erger.

Ik zeg niet dat Roubini gelijk krijgt en ik hoop het zeker niet. Ik ben echter wel van mening dat er meer gedaan moet worden om de huidige spiraal om te buigen. Tot op heden hebben regeringen ingegrepen. Sommige adequaat, zoals de Europese regeringen inclusief Nederland, maar sommige ook niet zoals de Amerikaanse regering.
De maatregelen die echter zijn genomen waren allemaal gebaseerd op noodverband. Hulp aan de banken en verzekeraars, zekerheid aan de spaarders waren de maatregelen tot op heden. Goed! maar gericht op damage controle en nog niet op herstel. Voor herstel zijn andere methodes noodzakelijk. Methodes die ondernemers en burgers weer het vertrouwen geven dat er weer perspectief is. Dus niet alleen een gevoel van veiligheid maar ook een horizon die er positief uitziet.

Op de aandelenmarkten wordt een positeve horizon gevormd door groei en toekomstige winstverwachting. Daarbij horen ook kostenreductieprogramma’s die vaak leiden tot scherpe koersstijgingen. Als je de belegger de indruk geeft dat de toekomst er beter uitziet dan nu dan durft hij weer te investeren. Zo werkt dat voor de aandelenmarkt maar ook voor de normale economie. In de komende maanden moeten er dus plannen op tafel komen die het toekomstperspectief verbeteren. Liefst moeten deze maatregelen wereldwijd gedragen worden en uiteraard moeten ze heel overtuigend gepresenteerd worden. Inspirerend leiderschap hebben we nu nodig.

Welke maatregelen hebben we nodig? Ik wil niet alleen kritiek uiten maar ook oplossingen aandragen. Oplossingen die tot de mogelijkheid behoren zijn o.a. een wereldwijde krachtige renteverlaging. Een enorme verlaging of zelfs afschaffing van de venootschapsbelasting voor bijvoorbeeld 1 jaar. Een investeringsfonds voor bedrijven dat risicodragende kredieten verstrekt.

Dit zijn een aantal mogelijkheden maar er zijn er natuurlijk veel meer. Waar het op neer komt is dat op het juiste moment met veel bombarie een aantal plannen wordt gepresenteerd waarmee ondernemers en burgers weer een perspectief zien.Geef deze mensen weer hoop zie meer afbeeldingen


No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.