Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Buy and Hold

By Posted on 0 No tags 0

Er zijn altijd nog veel beleggers die het oude adagium van koop en houden van aandelen aanhangen. Ook veel adviseurs hanteren de “buy and hold” strategie nog altijd. De “buy and hold” strategie (als je dat überhaupt nog een strategie kan noemen) bestaat uit het kopen van een pakket  aandelen van grote, gesettelde ondernemingen met een rijke historie. De “strategie” is dan om deze aandelen in portefeuille te houden tot het einde der dagen. Een veelgebruikt eufemisme voor dit soort aandelen zijn de zogenaamde “vaste waarden” die je altijd in portefeuille moet hebben. Deze aandelen verkoop je, het zijn de aandelen waar je niet mee gaat handelen o,f anders gezegd, speculeren. Ditzelfde gaat ook op voor de beleggingsfondsen die geadviseerd worden. Deze fondsen schaf je aan op advies van je adviseur vanuit de zorgeloze beleggingsfilosofie kopen en houden ofwel de ”één beslissing filosofie”.


Helaas, als je deze beleggingsmethode had gehanteerd over de laatste tien jaar dan was je om precies te zijn niet verder gekomen. De meeste aandelenindices zijn gedaald tot niveaus van 10 jaar geleden. Dat betekent dat als je jaarlijks een gedeelte van je inkomen aan je pensioenvoorziening hebt toegevoegd, zoals de meeste mensen doen, het grootste gedeelte daarvan besteed is om aandelen te kopen tegen hogere prijzen dan de huidige waarde. De resultaten van de ”buy and hold” strategie zijn voor de meeste beleggers de laatste jaren dramatisch geweest en daarom werkt deze strategie niet meer en moeten we dus op een andere manier beleggen.

Daarom is mijn filosofie: “kopen en je huiswerk doen”. Besteed wekelijks tijd aan je portefeuille door alle ondernemingen die je in portefeuille hebt opnieuw te bestuderen, dit natuurlijk aanvullend op de research die je hebt gedaan alvorens een aandeel te kopen.  Het wekelijks checken van je aandelenportefeuille bestaat uit het lezen van alle publicaties en het volgen van de analistenwaarderingen over de ondernemingen waar je aandelen in hebt. Naar aanleiding daarvan moet je wekelijks de vraag beantwoorden: Hou ik dit aandeel of stap ik er uit?
Je moet aandelen willen bezitten, niet om het bezit daarvan, maar om er geld mee te verdienen. Het doen van je wekelijkse huiswerk loont! Het verschil tussen “kopen en houden” en “kopen en huiswerk doen” is het verschil tussen passief accepteren hoe de markt met jouw portefeuilleresultaten omgaat en het bepalen van je eigen lot.

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.