Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

De iron condor

Een Condor is een optiestrategie die bestaat uit een combinatie van 4 opties met verschillende uitoefenprijzen  Het is een neutrale strategie omdat er winst gerealiseerd kan worden in welke richting de markt ook gaat, omhoog of omlaag. De resultaten van deze strategie zijn afhankelijk van tijd en snelheid van een stijging of daling in de markt. De naam van deze strategie is afkomstig van de vorm van de winst/verlies grafiek, die (iets) lijkt op een grote vogel. In deze strategie noemen de handelaren de binnenste twee opties “the body” en de buitenste twee opties “the wings”.


De Condor is samengesteld uit een call- en een putspread. De condor wordt door handelaren meestal opgezet op een dusdanige wijze dat er geen geld geïnvesteerd hoeft te worden, maar zodanig dat er zelfs een bedrag ontvangen wordt.

Laten we deze abstracte strategie eens wat inzichtelijk maken. We gaan uit van een aandeel of index dat precies 100 noteert (laten we het simpel houden nietwaar?). Op termijn zijn we positief en we verwachten dat het aandeel  over een jaar 10% hoger staat. In deze strategie beginnen we met de long-condor (iron condor) wat betekent dat we de calloptie met de hoogste uitoefenprijs kopen en de lagere uitoefenprijs schrijven. Gelijktijdig doen we hetzelfde met de putopties alleen hier kopen we de optie met de laagste uitoefenprijs en we schrijven de putoptie met en hogere uitoefenprijs.

We gaan er van uit dat de volgende uitoefenprijzen bestaan 90,100,110,120. In onze condor gaan we dan kopen de putoptie 80 en de calloptie 120. Gelijktijdig schrijven we de putoptie 100 en de calloptie 110. Deze strategie ziet er schematisch als volgt uit:

Deze strategie ziet er eenvoudig uit en dat is die ook. Als de handelaar in staat is om de condor op te zetten met een directe opbrengst van 10 dan is hij wereldkampioen want dat is direct het maximale risico van deze strategie. Als het  aandeel of de index op 90 of lager sluit op de einddatum dat is de putspread 10 waard en als aandeel op 120 of hoger sluit dan is de callspread 10 waard. In beide gevallen moet de handelaar 10 betalen om de hele combinatie te sluiten. Als het aandeel tussen de 90 en de 120 sluit kan de handelaar de combinatie voor minder dan 10 terugdraaien. De meeste winst maakt de handelaar als het aandeel tussen de 100 en de 110 sluit want dan hoeft hij niet te betalen om de combinatie terug te draaien.

Het opzetten van iron condors kan lucratief zijn. Als uitgangspunt moet je het maximale risico nemen en dat is dus als het aandeel buiten de hoogste of laagset uitoefenprijs gaat sluiten. Het is natuurlijk onwaarschijnlijk dat je bij het aangaan van deze strategie een premie ontvangt die gelijk is aan het maximale risico. Je moet met deze strategie een maximaal risico niveau hanteren. Ik zelf hou een verhouding 70/30 aan, hetgeen in bovenstaande strategie betekent dat ik minimaal 7 wil ontvangen bij het aangaan van de strategie tegen een risico dat ik 3 verlies.

Hieronder een Amerikaanse video waarin de iron condor wordt uitgelegd:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Mv1fc16aI54&hl=nl_NL&fs=1&color1=0x5d1719&color2=0xcd311b&border=1]
2 Responses
 • Jan
  januari 21, 2010

  Beste,

  Deze San Jose club kan er wat van. Ik neem aan dat jij hier al een cursus hebt gevolgd. Wat is hún geheim. Waarschijnlijk is het weer deze typische Amerikaanse bullshit.

  Mvg,
  Jan

  • beursplein
   januari 21, 2010

   Ik heb daar geen cursus gevolgd. Heb je de prijzen van die cursussen gezien?

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.