Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vergelijking 1982 ?

By Posted on 0 No tags 0

Sinds onze start op 3 mei is het al aardig rumoerig geweest op de beurzen. We hebben zelfs al een heuze crash meegemaakt op 7 mei en dat gebeurt niet elk jaar.


Uiteraard was deze enorme koersdaling op vrijdag weer het ultieme koopmoment. Elke incidentele scherpe koersdaling die ik heb meegemaakt is altijd een koopmoment geweest voor de korte termijnhandelaren. Alle signalen waren ook weer zoals altijd. De doemprofeten komen tevoorschijn op radio en TV en voorspellen het eind van de economie, euro, Europese Unie en ga zo maar door. Elk scenario passeerde met uiteindelijk slechts één conclusie: het wordt nog veel erger!
Zoals gewoonlijk gebeurt natuurlijk het tegenovergestelde en liet de beurs maandag één van de hoogste daguitschieters zien die ik in mijn carrière heb meegemaakt.

Deze daguitschieter deed me denken aan de beursreactie naar aanleiding van de onverwachte verkiezingsoverwinning van de VVD in 1982. Deze partij behaalde toen 36 zetels en kon samen met het CDA het eerste kabinet Lubbers vormen. De kabinetten Lubbers I en II met coalitiepartners CDA en VVD regeerden van 1982 tot eind 1989. In deze periode is de AEX bijna verdrievoudigd van de eerste koers van 45,38 tot 126,84 euro bij het aantreden van kabinet Lubbers III met de PvdA. Omgerekend komt dit neer op een rendement van 27% op jaarbasis.

Natuurlijk kun je nooit 1 op 1 vergelijkingen maken. Dat kunnen de doemdenkers niet die elke keer weer met 1929 vergelijkingen en dat kan ik ook niet op basis van hetgeen hiervoor geschreven. Desondanks krijg ik toch en déjà vu gevoel als ik de huidige situatie op de beurs bekijk.

We hebben te maken met een crisis die nog steeds voort duurt. Deze crisis zet de wereld economie op zijn kop en heeft ervoor gezorgd dat banken in de problemen kwamen en nu ook landen. Als gevolg van die crisis worden draconische maatregelen getroffen. Er worden banken ondersteund door overheden en dit weekend is er ook een vangnet gekomen voor de zwakkere landen binnen de Europese Unie. Er zullen heel zware maatregelen genomen moeten worden om de economieën weer aan te laten trekken. Niet alleen Griekenland maar ook andere Europese staten moeten hun beleid wijzigen en de broekriem aantrekken. Dit alles leidt ertoe dat de focus weer gaat liggen op minder uitgeven en trachten meer belastingen te innen op basis van economische groei. Die groei moet komen van het bedrijfsleven en de internationale handel. Stimulering daarvan in combinatie met bezuinigen is de sleutel van een snel herstel. Juist deze methode was het motto van de kabinetten Lubbers en die methode werkte.

Als ik de feiten op een rijtje zet dan zie ik overeenkomsten die erop kunnen duiden dat de basis voor aandelen verbetert. Ik ben dan ook geneigd om positief te zijn. Ik hoop op een centrumrechtse regering die een sterk pakket bezuinigingsmaatregelen aankondigt en de overheidsbemoeienis verder terugbrengt. Ik verwacht dat de winstgevendheid van de banken weer gaat toenemen en dat daardoor de kredietmarkt in beweging komt. Hierdoor worden er meer investeringen gedaan en komt het vliegwiel weer op gang.

Gebaseerd op deze verwachtingen denk ik dat de aandelen indices hun laagste punt wel achter zich hebben. Ik verwacht dat aandelen een zeer goeie belegging vormen de komende jaren. Voor ons als Vermogensbeheerder ligt een uitdagende periode in het vooruitzicht.

André van Eerden

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.