Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Trichet en Merkel praten Euro omlaag.

By Posted on 0 No tags 0

Afgelopen week zag ik wat merkwaardige uitspraken langskomen van een tweetal beleidsbepalers die geacht worden de huidige crisis te lijf te gaan. Het ging om de uitspraken van Bondskanselier Merkel en ECB president Trichet.

Merkel verklaarde eind vorige week dat het succes van het reddingsplan ter waarde van 750 miljard euro niet gegarandeerd is.


en

De president van de Europese Centrale Bank Jean-Claude Trichet verklaarde in een interview met Der Spiegel dat de Europese economie zich in de moeilijkste situatie bevindt sinds de Tweede Wereldoorlog en mogelijk zelfs sinds de Eerste Wereldoorlog.
Het effect van de schuldencrisis was (volgens Trichet) te vergelijken met wat er gebeurde na het omvallen van Lehman Brothers in 2008.

Dat zijn toch wel merkwaardige uitspraken nietwaar? Van beide leiders wordt verwacht dat zij alles onder controle hebben en als ze dat niet hebben dat toch zeker niet publiekelijk te uiten. Hun uitspraken maken mij dan ook wat argwanend. Ik heb het sterke idee dat zij deze uitlatingen doen met als doel de Euro omlaag te brengen. Een lage Euro is namelijk helemaal niet zo slecht voor Europa en zeker niet om de schuldenlasten van landen als Griekenland, Spanje, Portugal en Ierland op te lossen. Een lagere Euro betekent immers een lagere schuld. Een tweede voordeel van een lagere Euro is de Europese export positie. Uiteraard profiteert de export van een lage Euro. Kortom, een lage Euro kan (zelfs met een beetje inflatie) een snellere oplossing van het probleem forceren.
Volgens mij zijn de uitspraken van Trichet en Merkel dus bedoeld om de Euro wat te laten dalen zodat Europa een sterkere positie kan krijgen in de wereldhandel en dat daardoor het economisch herstel sneller kan doorzetten.

Een economische groei is uiteindelijk de enige manier om de schulden terug te kunnen betalen voor de zwakke landen. De burgers van de sterkere landen voelen de afschrijvingen ook minder in hun portemonnee als de economie fors groeit. Mijn gedachte is dan ook dat de strategie bewust is ingezet op een versnelling van het economisch herstel mede dankzij een lagere Euro. En dat het economisch herstel een feit is zien we dagelijks in de economische cijfers en de bedrijfsresultaten die gepubliceerd worden.

Naar mijn mening is de stemming op dit moment te negatief!

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.