Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Passief of actief beleggen?

By Posted on 0 No tags 0

Iedereen realiseert zich tegenwoordig wel dat de fluctuaties op de effecten- of goederenbeurzen uiteindelijk een effect gaan hebben op ons leven. De ontwikkelingen op de beurs zullen uiteindelijk bijvoorbeeld mede bepalen hoeveel pensioen we ontvangen en of we daar lekker van kunnen leven of niet. Pensioenfondsen, overheden, bedrijven en particulieren beleggen hun (gedeeltelijke) vermogen in aandelen, obligaties, goud enzovoort. Uiteindelijk moeten die beleggingen leiden tot een waarde waarmee je de beoogde plannen en doelstellingen kunt verwezenlijken. Beleggen is dan ook een hele studie geworden. Een belangrijke studie, want het gaat om onze toekomst.


Beursontwikkelingen
Als we naar de beursontwikkelingen van de laatste jaren kijken dan schrik je wel eens. Aandelen waren geen goede belegging maar ook obligaties (denk maar aan Griekse of Spaanse obligaties) zijn niet altijd een safe belegging. Grondstoffen hebben heftig gefluctueerd en zelfs spaargeld was niet (Ice)safe. Pensioenfondsen hebben met de grootste moeite getracht om de dekkingsgraad voor toekomstige pensioenen in stand te houden en we hebben wel eens kunnen lezen dat ze daar niet toe in staat bleken. Kortom het was heel erg moeilijk de laatste jaren. Een belegger die 5 jaar geleden een mandje aandelen kocht ziet zichzelf nu nog steeds op verlies staan. Als deze belegger in 2000 was ingestapt dan zou hij zelf een nog veel groter verlies zien. Je kan dus vast stellen dat het passief beleggen in aandelen, maar ook in grondstoffen of obligaties, niet de goede manier is om te beleggen. Passief beleggen is, in de huidige economische omstandigheden niet van deze tijd.

Het is natuurlijk ook heel moeilijk om een actieve belegger te zijn en het is zeker aanlokkelijk om je vermogen te beleggen in fondsen. Er is een uitgebreid scala aan beleggingsfondsen die beheerd worden door deskundigen. Als je in aandelen wil beleggen kan dat bijvoorbeeld via een indexfonds. Helaas beweegt een indexfonds echter gelijk aan.. de aandelenindex en die heeft de laatste jaren juist geen rendement gebracht. Ik geef de voorkeur aan actief beleggen. Als kleine belegger kan je veel flexibeler zijn. Je kan dagelijks switchen van aandelen in grondstoffen en dan weer eens in obligaties. Uiteraard is dat niet wat ik adviseer want daarmee behaal je zeker geen goed resultaat.

Voorwaarden voor actief beleggen
Als je een actieve belegger wilt zijn dan moet je niet dagelijks switchen maar wel de markten bestuderen en anticiperen op de ontwikkelingen. Kijkend naar de heftige koersbewegingen van de laatste jaren dan zijn er natuurlijk enorm veel mogelijkheden geweest om posities in te nemen die zeer winstgevend maar ook verlieslatend konden zijn. Om actief te anticiperen op de koersschommelingen en daarbij de risico’s te beperken en een goed rendement te behalen moet de actieve belegger gebruik maken van alle instrumenten die er zijn, zoals opties. Naar mijn mening kan je uitsluitend een goed beleggingsresultaat behalen:

Indien je
– actief opties gebruikt als onderdeel van je beleggingsportefeuille en daarbij dagelijks de markten bestudeert
– daarnaast niet te angstig of te emotioneel bent
– een verliesgevende belegging kan afstoten…!
Alleen dan is actief beleggen de enige juiste keus.

André is op Twitter te vinden als @andyvo40.

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.