Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Beursbericht 30 juni 2010

By Posted on 0 No tags 0

Europese beurzen in het rood, Amerika volgde en ook de Aziatische beurzen zagen koersverliezen van 2% of meer. Wat speelt er op de beurzen dat de stemming zo negatief is?


Allereerst Europa. De Europese beurzen hebben te leiden onder de kredietcrisis. Vandaag wee een hoogtepunt daarin omdat € 442 miljard vandaag geherfinancierd moet worden. Dit gaat om het noodfinancieringsplan van de ECB. Er wordt met name gevreesd dat de banken en landen die gebruik gemaakt hebben van dit programma niet in staat zijn om een groot gedeelte van de leningen terug te betalen en dus moeten herfinancieren. Als blijkt dat € 250 miljard of minder moet worden geherfinancierd is dat positief. Wordt het € 300 miljard of meer dan is dat negatief voor de markten.

Dan de VS. Het consumenten vertrouwen van de Amerikanen daalde onverwacht scherp van 29,8% naar 25,5%. De trend is nog wel omhoog maar nu een stuk minder scherp. De stijging van de meeste indicatoren in de VS sinds het dieptepunt begin 2009 begint te pieken wat er op zou kunnen duiden dat de economische groei weer tot stilstand komt.
Beleggers zijn uiterst voorzichtig en we zien een enorme vlucht naar “Save Heavens” zoals staatsobligaties. De Amerikaanse 2jarige obligatie geven nu nog maar een rendement van 0,59% en het rendement van e 10jarige obligatie is onder de 3% gezakt..

Als laatste (of eigenlijk moet ik zeggen als eerste nieuws vandaag) kwamen de cijfers uit de Aziatische markten. Ook daar minder rooskleurige berichten. We zien een groeivertraging in Japan hetgeen bleek uit de exportorders die voor de 2e maand op rij daalden.
China maakte bekend dat de leading indicator voor april werd bijgesteld. In plaats van een stijging van 1,7% bleek er maar sprake te zijn van een stijging van 0,3%.

Samengevat: weinig positiefs te melden.

Uiteraard worden de huidige markten weer van het nodige commentaar voorzien. Economen, chartisten, voorspellers en goeroes komen weer met de meest opvallende uitspraken. De bekende chartist Royce Tostrams ziet nog een paar steunpunten vaar de AEX maar als we onder de 300 komen dan voorziet hij bijvoorbeeld een daling van 60 punten. De bekende econoom Paul Krugman voorziet een derde grote depressie (1e was in 1873 en de tweede depressie rond 1929). Zijn verhaal wordt 1 op 1 overgenomen door Harm van Wijk, directeur Beursbulletin Dit zijn nog maar enkele van de vele voorspellers.

Ik zelf hou me maar vast aan mijn principes van beleggen die mij, ondanks de vele beursdips en chrashes die ik heb meegemaakt, een goeie houvast bieden. Te veel naar al deze deskundigen luisteren heeft voor de meeste beleggers ook niet zoveel zin. Wat heb je er tenslotte aan als een chartist je vertelt waar de steun ligt. Dat is alleen interessant voor handelaren die dan ook als lemmingen achter dat soort signalen aanlopen. Een belegger die zijn vermogen belegt voor later kan niet achter alle beursbewegingen aan lopen. Doet hij dat wel dan is er in de meeste gevallen later geen vermogen meer over.

Op dit moment, en dat preek ik al een tijdje, beleg ik uitsluitend in zeer solide bedrijven die een goed dividend beleid hebben en waarvan de aandelenkoers als gevolg van deze crisis overdreven gedaald is. De “uitzonderlijk hoge rendement aandelen”.

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.