Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Einde van de Bear Market?

Vandaag zullen de beurzen wat beter openen. Beleggers zien dat de Aziatische beurzen het goed gedaan hebben in reactie op de Japanse groeicijfers. Door een aantal analisten wordt ook het verbod op “short selling’ in Europa als argument gegeven maar daar ben ik het minder mee eens. Een verbod op het “short” gaan van aandelen heeft nooit gewerkt en, als oud handelaar, kan ik alleen maar constateren dat dit eerder contraproductief werkt. De markt zou  bijvoorbeeld ook zonder dit verbod vandaag gewoon omhoog gaan.


De beurs gaat dus vandaag omhoog op basis van de de economische cijfers in Japan. In Japan is de economie gekrompen als gevolg van de aardbevingen. Het bruto binnenlands product kromp 0,3 procent in het tweede kwartaal, minder dan de algemene  voorspelling van 0,7 procent krimp. Op jaarbasis kromp de economie 1,3 procent tegen een gemiddelde prognose van 2,6 procent op jaarbasis. Analisten verwachten nu dat de economie snel uit het dal zal klimmen in Japan. De veerkracht en de werklust van de Japanners is hiermee eens te meer aangetoond.

In Europa zijn een aantal beurzen gesloten als gevolg van een katholieke feestdag (Maria Hemelvaart). De beurzen die dus gesloten zijn, België, Frankrijk, Italië, Spanje en Griekenland., Gek hè, allemaal landen die onder vuur liggen vanwege hun staatsschulden.

Maar goed, de Europese beurzen die wel open zijn zullen wat aantrekken vandaag. Ik denk echter niet dat we nu de Bear Market voorbij zijn. We zullen echt nog wel een keer lagere koersen zien en er komen dus nog voldoende koopkansen. Ik zou vandaag mijn kruit dan ook maar droog houden. Er zijn nog steeds geen fundamentele oplossingen voor de schuldenproblemen in Europa. Of die er komen is natuurlijk de vraag. Als we kijken naar landen als Italie, Griekenland en Spanje, dan weet ieder mens gewoon dat de cultuur in deze landen niet snel zal veranderen. De huishoudboekjes van deze economieën zullen altijd grote tekorten laten zien. Daar zal de oplossing dus niet zo snel vandaan komen.

Wat wel een serieuze oplossing voor het probleem kan zijn is de Europese obligatie. Steeds meer wordt gesproken over het systeem om obligaties uit te geven die gedekt worden door de Europese Unie. Zelfs de protesten hiertegen vanuit Duitsland nemen af. Als we werkelijk kunnen komen tot een systeem zoals in de VS, waarbij de federatie van Europese staten geld leent en daarmee de financieringsbehoefte van lidstaten kan invullen, dan zou dat wel eens een fundamentele oplossing kunnen zijn van de “leenproblemen” van bepaalde lidstaten. Het schuldenprobleem van die landen wordt daarmee natuurlijk niet opgelost maar er komt wel rust in de obligatiemarkt.

Een bijkomend effect hiervan is een hele sterke Euro. Ik zie de Euro nu al stijgen en het zou mij niet verbazen als we eerstdaags inderdaad Europa obligaties krijgen. Gebeurd dat….ja, dan kon dat wel eens een sterk positief effect op de beurs hebben.

Er is, zoals altijd, nog hoop.

 

André van Eerden

André is directeur van Aberfeld Vermogensbeheer.

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.