Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

De Euro-obligaties.

Gisteren sprak ik al over de Euro-obligaties, obligaties die uitgegeven worden door de Europese Unie voor de financiering van de staten die zelf geen geld meer op kunnen halen tegen acceptabele renteniveaus. Duitsland was tot op heden altijd een groot tegenstander van de Euro-obligaties. De laatste dagen zien we  in Duitsland echter steeds meer stemmen opgaan die voor de Euro-obligatie zijn.  Misschien dat de economische cijfers, die deze morgen bekend werden gemaakt, de roep voor de Euro-obligatie nog wat verder zal aanwakkeren. De groeicijfers in Duitsland vallen sterk tegen. De economische groei bedraagt nog maar 0,1% en dat komt wel heel dicht bij een negatieve groei.


Politici zullen zich realiseren dat het afwijzen van Euro-obligaties helemaal geen bescherming van je eigen economie is. Alle wereldeconomieën zijn met elkaar verbonden en alle monetaire unies zijn van elkaar afhankelijk. Als een gedeelte van de Europese landen omvalt dan hebben ook Duitsland, Frankrijk en Nederland daar last van. Dat betekent voor heel Europa (met of zonder Euro) een economische terugval. Het is echt niet de Euro die landen als Duitsland en ons land in problemen brengt. Het is de onzekerheid over de schuldencrisis die consumenten en bedrijven laat besluiten om het wat voorzichtiger aan te gaan doen. Die situatie zou hetzelfde zijn als er op dit moment geen Euro was.

Het introduceren van Euro-obligaties is naar mijn mening een signaal van kracht en eenheid. Daarmee zou inderdaad de schuldencrisis wel eens gestopt kunnen worden. Het vertrouwen in de politiek zou hersteld kunnen worden en dat kan voor de economie een positieve impuls betekenen. Niets doen is in ieder geval geen optie. De discussie, ook in Nederland, over het eerst oprichten van een onafhankelijke begrotingsautoriteit is volgens mij schadelijk. Voordat zo’n autoriteit is opgericht zijn we weer een jaar (minstens) verder en ondertussen blijft de onzekerheid bestaan. Nee, het is nu tijd voor actie en het lijkt erop dat die gaat komen.

Vandaag spreken Frankrijk en Duitsland over  de schuldencrisis en de Euro-obligaties zullen voorzichtig op tafel komen daar. Mocht er op korte termijn een positief besluit vallen over Euro-obligaties dan denk ik dat de beurs daar zeer positief op zal reageren.

Tot die tijd is er constant het risico van opnieuw sterk dalende koersen. Op die lage koersen ontstaan koopkansen, dat is althans de mening van megabelegger  Warren Buffet  die afgelopen week groot heeft aangekocht. Zijn beleggingsfonds heeft tussen 8  en 12 augustus zwaar gekocht, o.a. in financiële waarden (Wells Fargo en Mastercard).

André van Eerden

Directeur Aberfeld Vermogensbeheer

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.