Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

De recessie van de Politici.

De politiek faalt. Dat mag ik rustig stellen als ik de situatie bekijk waarin wij nu verkeren. Doordat politici wereldwijd bezig zijn met allerlei persoonlijke zaken komt er van een gezamenlijke aanpak van problemen helemaal niets. De huidige leiders laten de situatie volledig uit de hand lopen en zijn blijkbaar niet in staat om zichzelf kritisch te toetsen en hun standpunten te wijzigen. Ik mag toch aannemen dat deze politici zien wat er in de wereld speelt en wat die wereld op dit moment nodig heeft?


Wat we nodig hebben is daadkracht en een gezamenlijke aanpak van de problemen. Als we een economische recessie willen voorkomen dan zullen er drastische beslissingen gemaakt moeten worden. Dan zullen politici de handen in één moeten slaan en de wereld laten weten dat ze bereid zijn om de problemen echt aan te gaan pakken. Maar helaas hebben we die politici niet. We hebben geen sterke leiders die vanuit een gedrevenheid voor hun land de handschoen opnemen en de strijd aangaan.

Amerika wordt bestuurd door Obama, die zichzelf steeds meer profileert als een Harvard professor en moet strijden tegen haviken die niets om hun land geven maar slechts hun eigen belang nastreven. Rusland wordt geregeerd door president Medvedev en premier Poetin die uitsluitend uit zijn op eigen financieel gewin.  Europa wordt geregeerd door ego’s als Sarkozy en Berlusconi of door leiders die moeten schipperen omdat hun steun zo beperkt is zoals Merkel en Rutte en er is natuurlijk ook nog België dat gewoon geen regering meer heeft. De Arabische lente heeft de stabiliteit in dat gebied verder ondermijnd, Japan gaat zijn 6e premier in 5 jaar kiezen, kortom… het grootste gedeelte van de wereld heeft geen echte leiders meer.

Is het dan verwonderlijk dat de economische groei kraakt? Als je niet weet wat er gaat gebeuren, als je geconfronteerd wordt met onzekerheden over je baan, je pensioen je inkomen wat ga je dan doen? Dan neem je natuurlijk wat gas terug!

Precies dat zien we gebeuren en als gevolg daarvan neemt de economische groei af. Het consumentenvertrouwen keldert en de verkopen lopen terug. Dit alles wordt niet veroorzaakt omdat het slecht gaat, nee het gebeurd omdat men bang is dat het slechter zal gaan en deze angst wordt alleen maar verder gevoed door de politiek die niet met oplossingen komt.

De financiële markten

Op de financiële markten hebben we gezien dat beleggers (en dat zijn we allemaal!) gedeeltes van hun kapitaal verschuiven van aandelen naar goud en cash, de “save heavens”.  De berg met cash begint zelfs een probleem te worden voor de banken. In de VS zijn er al banken (Bank of New York Mellon) die een vergoeding rekenen voor het aanhouden van grote cashbedragen.

Deze ontwikkelingen zijn uiteraard niet goed voor de economie. De toekomstige problemen worden er alleen maar groter door. Cash, goud en staatsobligaties leveren geen of heel weinig rente op. Onze pensioen basis wordt al aangetast door de vergrijzing en dan nu ook nog eens door het compleet ontbreken van rendement op het vermogen.

Ik benoem hier maar één probleem maar er zijn er nog veel meer. Kern van de zaak is dat er iets moet gebeuren. Dat zullen draconische maatregelen moeten zijn, geen lapwerk of pleistertje op de wond. Echte maatregelen!

De schuldencrisis is er! Die moet opgelost worden en dat kost ons allemaal geld. Geld dat we snel terug kunnen verdienen als de economie weer gaat draaien, geld dat extra  zwaar op onze begroting zal drukken als we in een recessie komen. We moeten die schuldencrisis als één Europees blok oplossen. Als dat niet kan dan is er gewoon geen “één Europa”. Landen die zich niet aan de afspraken houden moeten uiteraard gesanctioneerd worden maar ook landen die niet echt mee willen werken aan de oplossing van het proleem zoals Finland. Als Finland niet mee wil doen, prima, maar verlaat de Europese unie dan maar.

Europese “leiders” zouden de huidige situatie moeten gebruiken om van Europa een sterker blok te maken. In plaats daarvan tonen ze de zwakte. Rutte zou zich op kunnen werpen als een sterke leider en een prominente plaats op kunnen eisen. In plaats daarvan loopt hij te stuntelen met minister de Jager.

Helaas lezers, op deze wijze wordt het niets. Zolang er geen oplossing komt of een leider opstaat moeten we allemaal rekening houden met een verder verslechtering van de economie. Daarbij horen helaas ook lagere koersen.

Als daarentegen een oplossing gecreëerd wordt dan hebben de aandelenkoersen hun bodem gevonden.  Fundamenteel gezien zijn veel aandelen spotgoedkoop. Het is slechts het sentiment dat de koersen van deze aandelen drukt. Laten we hopen op wat gezond verstand in de politiek.

3 Responses
 • Stephan Bosman (@sbosmanNMX)
  augustus 23, 2011

  duidelijke taal. Hear hear. Wie zorgt voor de oplossing?

  • beursbuzz
   augustus 23, 2011

   Ja, welke serieuze politicus neemt de handschoen op?

 • Victor goossens
  augustus 24, 2011

  Helemaal gelijk, politici moeten vertrouwen uitstralen dan volgt de media (met oud nieuws nu) vanzelf.
  Houdt onr goed crisis ook goed in de gaten, gaat ook weer opboeren, de komende maanden
  Succes
  Victor

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.