Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Voorspellen van de 2012 ?

Het is weer die tijd van het jaar wanneer elke zichzelf respecterende beursgoeroe weer het stof van zijn kristallen bol blaast, en een poging doet om de richting van de markt te voorspellen voor de komende jaren. Sommige doen dat aan de hand van grafieken, anderen op basis van de geschiedenis van presidentsverkiezingen in de VS, sommige analyseren fundamentele marktgegevens, anderen (een verrassend grote groep) hanteert de sterren als handvat voor de toekomst voorspelling en nog veel meer varianten.


Financiële goeroe’s hebben last van dezelfde problemen als voorspellers van aardbevingen  – ze hebben onvoldoende kennis in de werking van wat ze proberen te analyseren. De voorspellers van aardbevingen zullen dit over het algemeen erkennen en trachten de juiste waarschuwingen te geven. De beursgoeroe’s lijken blind te zijn voor de mogelijkheid van een fout en zijn stellig in hun voorspellingen. Natuurlijk speelt mee dat de overmoedige aardbeving analisten hun carrière en reputatie kunnen verliezen, terwijl hun equivalent in de financiële sector een jaar heeft om zijn voorspelling uit te laten komen en daarna gewoon weer een nieuwe voorspelling doet.

Er is een lange geschiedenis van de voorspelling van aardbevingen, die vooral getoond heeft dat het totaal nutteloos is om aardbevingen trachten te voorspellen. De basistheorie achter aardbevingen – platentektoniek – werd niet geaccepteerd tot de jaren 1960, hoewel deze theorie in 1912 al werd geïntroduceerd. Zoals met zo veel wetenschappelijke theorieën was er een overweldigende hoeveelheid bewijs – fossielen, paleomagnetisme, oceaanbodem bathymetrie en ga zo maar door – voordat het algemeen werd aanvaard. Aardbevingen zijn over het algemeen geconcentreerd in Wadati-Benioff zones, gebieden rond de randen van de tektonische platen, waar de ene plaat beweegt over een andere. Wrijving zorgt ervoor dat er spanning op de  platen komt en dan ontstaat een aardbeving. We begrijpen dus wel waarom aardbevingen optreden, maar dat betekent niet dat we ze kunnen voorspellen. In feite hebben we nog nooit een grote aardbeving kunnen voorspellen.

De voorspellingen die wetenschappers trachten te maken zijn gebaseerd op een ingewikkeld mengsel van geologische kaarten, vuistregels, expert opinie, fysische modellen, stochastische modellen, numerieke simulaties, evenals geodetische, seismische en paleoseismic gegevens. Een enorme reeks data en modellen met evenveel uitkomsten. Ondanks al die verschillende uitkomsten zijn er nog steeds mensen die proberen een aardbeving te voorspellen. Wetenschappers hebben echter een goede reden om niet met voorspellingen over aardbevingen te komen. Het doen van uitgesproken voorspellingen over aardbevingen kan leiden tot hevige implicaties voor de samenleving. Het niet uitkomen van een voorspelling heeft daarom grote consequenties voor de carrière. Als een wetenschapper dus een voorspelling doet dan kunnen we daaraan een grote mate van betrouwbaarheid hechten.

Financiële voorspellers, aan de andere kant, hebben helemaal niets te verliezen met het voorspellen van wat dan ook. De meeste voorspellingen zijn dan ook volledig nutteloos en komen meer in de buurt van het raden naar de beweging van de markt dan wetenschappelijk onderbouwde analyses. Aangezien er veel voorspellers zijn en niemand van die voorspellers werkelijk een idee heeft van de richting die de markt op zal gaan is het carrière risico ten opzichte van de wetenschappers nihil. De kans dat collega voorspellers elkaar openbaar aanvallen op methodologische onbekwaamheid is klein. Geen voorspeller wil opvallen en niemand zal dus de openbare aanval kiezen. De kans immers dat je het fout hebt in je voorspellingen is voor iedere voorspeller groot.

Financiële prognoses brengen blijft gewoon een nutteloze zaak, zoals we ook dit jaar weer hebben gezien. Niemand van de financiële deskundigen heeft de crisis van 2008 en aansluitend die van 2011 voorspelt. Toch blijven er voorspellers en elk jaar wordt er weer gevraagd aan deze deskundigen wat zei van de markt in het komende jaar verwachten. Beleggers blijven schijnbaar aan dit soort voorspellingen hechten. Beleggers blijven verwachten dat er mensen in de financiële wereld zijn die de toekomst kunnen voorspellen.

Na de afgelopen jaren kunnen we nu toch echt wel vaststellen dat er geen enkel bewijs is dat er iemand actief is in de financiële wereld die de vaardigheid bezit van het continue voorspellen van de markt.

Sorry, maar het is niet anders.


1 Response
  • pietjan1234
    december 28, 2011

    Merkwaardige vergelijking. Aardbevingen zijn te voorspellen, wat een probleem is is de nauwkeurigheid. In geologische tijdseenheden betekent honderd jaar niets terwijl we liefst tot op de minuut nauwkeurig willen weten wanneer een beving optreedt, waar precies en hoe zwaar is zal zijn. De financiele wereld is iets compleet anders. Het is mensenwerk. Wanneer iets dreigt te gebeuren kan worden ingegrepen. Als analisten zien dat een systeem op instorten staat leidt dit ertoe dat het instorten voorkomen wordt. Hebben de analisten dan ongelijk? Een bank of bedrijf mag plat gaan, het hele systeem gaat nooit plat zolang er mensen zijn. Hoeft ook niet. Los van kredieten en schulden is er gewoon een tastbare markt, is er tastbare produktie en zijn er tastbare produkten. In het uiterste geval kiest iedereen eieren voor z’n geld, trekt een streep onder uitstaand kapitaal en begint van voren af aan. Ondernemersrisico, jammer maar helaas. Doodgaan van de honger hoeft niet en wie tastbaar kapitaal heeft heeft weinig te vrezen zolang het niet onteigend wordt

    Mijn voorspelling voor 2012: er wordt ingegrepen wanneer het fout dreigt te gaan en er zal hierbij geluisterd worden naar analisten. Een aantal mensen spint er garen bij, neemt op het juiste moment ‘risico’. Het meest veilige zijn nutsbedrijven, het meeste rendement valt te behalen bij nieuwkomers. Grote bedrijven kunnen gaan opsplitsen in zelfstandige units en gelijkgestemde units kunnen gaan fuseren. Overkoepelende organisaties zullen meer een rol als bank of beleggingsmaatschappij toebedeeld krijgen.