Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Van Lanschot gaat reorganiseren?


Toch opvallend dat de CEO van Van Lanschot nu al voor de tweede keer moet melden dat de bank een nieuw verdienmodel nodig heeft. De opmerking op zich is niet zo’n revolutionaire constatering maar het restant van de boodschap doet mij wel de wenkbrauwen optrekken.


De oplossingen die gepresenteerd worden zijn namelijk nihil! Er wordt gemeld dat er een reorganisatie aankomt en dat gedwongen ontslagen niet worden uitgesloten. Maar dat is het dan, dat is, volgens de huidige bestuursvoorzitter, het nieuwe verdienmodel? Volgens mij is dat een eeuwenoud bezuinigingsmodel en heeft dat absoluut niets te maken met het reorganiseren of winstgevend maken van de bank.


Van Lanschot heeft inderdaad een oud en ingeslapen businessmodel. Een nichebank die zich richt op een beperkte groep klanten en die niets meer biedt dan 25 jaar geleden. Daarnaast heeft de bank ook nog te maken met een sterk vergrijzende klantenbasis. Kortom, Van Lanschot heeft een nieuw businessmodel nodig. Het is zeker niet het verdienmodel dat Floris Deckers, de bestuursvoorzitter, voorstelt. 


Nu vertrekken met deze loze opmerkingen vind ik eigenlijk gênant. Een strategie van weghollen als je het zelf niet meer weet. Oh ja, mijnheer Deckers hecht eraan te melden dat hij geen vertrekpremies wil opstrijken. Hij neemt genoegen met één jaarsalaris. Applaus, maar is een grotere beloning dan op zijn plaats?


Nee, Van Lanschot heeft nu een echte strategie nodig die leidt tot nieuwe diensten waardoor ook nieuwe klanten binnenkomen. Ik ben erg benieuwd waar Van Lanschot mee gaat komen maar gezien de historie van deze bank zou het wel eens kunnen betekenen dat deze bank uiteindelijk niet meer zelfstandig kan blijven bestaan.


No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.