Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hoe ben je een goede belegger?

Joe Fahmy, een succesvolle hefboomfondsbeheerder, zet op de blog The Big Picture vijf talenten op een rijtje die alle succesvolle traders gemeenschappelijk hebben.


1) Neem tijdig je verlies. Hoe langer je wacht, hoe groter je weerbots moet zijn om het verlies goed te maken. Om een verlies van 50 procent ongedaan te maken moet je aandeel al met 100 procent stijgen.

2) Durf. Een unieke kans zien is één ding, ze nemen een ander. Succesvolle beleggers geloven in hun plan, maar weten ook wat ze zullen doen als het toch verkeerd gaat.

3) Zet je ego opzij. Verwar zelfverzekerdheid niet met egomanie. Wie succes wil hebben, moet kunnen erkennen dat hij de markt soms gewoon verkeerd heeft ingeschat. Er zijn maar twee dingen waar ik niet mee discussieer: beurzen en vrouwen. Ze zijn allebei slimmer dan mij, en hebben ook altijd gelijk.

4) Een zwaluw maakt de lente niet. Wees consistent. Michael Jordan was niet de beste speler uit de basketballgeschiedenis omdat hij een keer 30 punten in één wedstrijd maakte. Hij was de beste omdat hij over zijn hele carrière gemiddeld 30 punten per match maakte. Hetzelfde gaat op voor beleggen. Mik niet op dagwinsten. Een goede trader doet het niet enkel goed als de beurzen hoger gaan, maar blijft ook overeind als de markt het slecht doet.

5) Blijf bijleren. Succesvolle traders worden nooit zelfvoldaan. Ze leren voortdurend bij, doen nieuwe ervaringen op, en schaven aan hun strategie. Ze analyseren welke van hun vorige transacties gewerkt hebben, en waarom.

Fahmy is natuurlijk niet de eerste om een lijstje te maken van aandachtspunten om goed met je geld om te gaan. Een van zijn illustere voorgangers is Benjamin Franklin.

De blog The Art of Manliness (I kid you not) somt acht financiële lessen op die de Founding Father – een succesvol drukker, krantenman, auteur, uitvinder, politicoloog, activist, diplomaat en staatsman – in petto had.Franklin

1) Begrijp de echte waarde van dingen. Alas! say I, he has paid dear, very dear, for his whistle…

2) Wees zelfbedruipend.Thus, if you teach a poor young man to shave himself, and keep his razor in order, you may contribute more to the happiness of his life than in giving him a thousand guineas.

3) Investeer in jezelf. I spent no time in taverns, games, or frolics of any kind; and my industry in my business continued as indefatigable as it was necessary.

4) Omring je met gelijkgezinde vrienden. Als je dat niet doet… Ralph never repaid Franklin the 27 pounds (“a great sum out of my small earnings!” Franklin recalled).

5) Laat je integriteit niet vallen voor geld. Deze is echt ge-wel-dig:  

Franklin’s response to a man who wished to pay to publish a piece in Franklin’s newly established newspaper, The Pennsylvania Gazette: I have perused your piece, and find it to be scurrilous and defamatory. To determine whether I should publish it or not, I went home in the evening, purchased a two penny loaf at the baker’s, and with water from the pump made my supper; I then wrapped myself up in my great coat, and laid down on the floor and slept till morning, when, on another loaf and a mug of water, I made my breakfast. From this regimen I feel no inconvenience whatever. Finding I can live in this manner, I have formed a determination never to prostitute my press to the purposes of corruption, and abuse of this kind, for the sake of gaining a more comfortable subsistence.

6) IJverigheid leidt tot welvaart. I do not divert my mind from my business by any foolish project of suddenly growing rich; for industry and patience are the surest means of plenty.

7) Tijd is geld. It was Franklin who first promulgated this famous phrase.

8) Geld is maar een middel om een doel te bereiken. I imagine that what we have above what we can use is not properly ours, tho’ we possess it, and that the rich Man, who must die, was no more worth what he leaves, than the debtor who must pay.

De belangrijkste les is misschien wel opgenomen in een brief die Franklin aan zijn moeder schreef: ‘Na mijn dood wil ik liever dat ze van me zeggen dat ik nuttig heb geleefd, dan dat ik rijk ben gestorven.’

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.