Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Wolfson Prize bekroont tekening van 11-jarige

By Posted on 0 No tags 0

Een studie van Nomura die verwacht dat de Belgische ‘frank’ bijna een vijfde in waarde zakt bij het uiteenvallen van de eurozone, is genomineerd voor de Wolfson Prize (zie grafiek). Kandidaten voor de prestigieuze prijs moesten een rampenplan voor het opbreken van de muntunie ineen boksen. Aan de prijs – de meest gegeerde na de Nobelprijs – is een geldsom van 250.000 pond (meer dan 286.000 euro) verbonden. Behalve Nomura maken nog vier studies, waaronder een van Capital Economics, kans op de overwinning.


Nomura

Een eervolle vermelding kreeg Jurre Herman, de jongste deelnemer. De 11-jarige Nederlander haalde de shortlist niet, maar kreeg wel 100 euro voor zijn ontroerend eenvoudig plan. Zijn tekening toont een mistroostige Griek, die van de wisselmachine minderwaardige drachme’s krijgt in ruil voor euro’s.

De bank geeft alle euro’s die ingeleverd worden aan de overheid, die er een ‘pannenkoek of pizza’ mee bakt, licht de jongeman toe. ‘Nu kan de Griekse regering al haar schulden beginnen terugbetalen. Iedereen met schuld krijgt een stuk van de pizza.’ 

Het ingenieuze spaarde Jurre, die de inzending door zijn vader in het Engels liet vertalen, als laatste. Grieken die hun euro’s verstoppen, en betrapt worden, krijgen een boete die dubbel zo hoog is als het verstopte bedrag. ‘Op die manier verzeker ik dat alle Grieken hun euro’s inleveren bij de bank en de regering al haar schulden kan terugbetalen’, zegt Jurre. Wie zei ook al weer dat de Griekse eurocrisis enkel voor financiële whizzkids weggelegd was?

Wiel

 

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.