Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Europa, gaan we het redden?

By Posted on 0 No tags 0

De economische crisis in Europa wordt nog steeds erger en uiteindelijk moet dit leiden tot een complete economische nachtmerrie. In heel Europa hebben we te maken met steeds toenemende schulden. Het recept van bezuinigen zou dat op moeten lossen maar dat leidt dan weer tot een economische teruggang. Politici in Europa zitten dus echt gevangen tussen enorme dilemma’s. Ze kunnen niet door blijven gaan met het ophogen van de schulden, maar als ze doorgaan met de enorme bezuinigen dan kan dat de economieën in een diepe recessie duwen, Griekenland is daar een perfect voorbeeld van. Griekenland ervaart een regelrechte economische depressie, rellen zijn uitgegroeid tot een manier van leven in dat land en hun nationale begroting is nog niet in de buurt van een enigszins gezonde balans. Het is interessant om te zien wat er gaande is in Europa, want dit is hoe het eruit ziet als een schuld feest eindigt. Het merendeel van de landen in de eurozone zijn net gestart met de implementatie van grote bezuinigingen, en dat terwijl de werkloosheid in de eurozone nu al op het hoogste niveau is sinds de invoering van de euro. Het werkloosheid stijgt nu al 10 maanden op een rij en bedraagt nu 10,8 procent als gemiddelde voor het Eurogebied. Helaas zal die werkloosheid nog verder stijgen. Een grote financiële crisis in Europa lijkt nabij.


Als je de volgende 27 economische statistische cijfers bekijkt dan kan je haast niet anders concluderen dat we aan de rand van de afgrond staan.

 

Griekenland

# 1  De Griekse economie kromp  met 6 procent  in 2011, en krimpt al vijf jaar op een rij .

# 2  De gemiddelde werkloosheid in Griekenland in 2010 was 12,5 procent. In 2011was het gemiddelde werkloosheidspercentage was 17,3 procent , en nu is de werkloosheid in Griekenland gestegen tot  21,8 procent .

# 3  De jeugdwerkloosheid in Griekenland is nu  meer dan 50 procent .

# 4  De werkloosheid in de havenstad Perama is  ongeveer 60 procent .

# 5  In Griekenland,  zijn 20 procent  zijn van alle winkels gesloten tijdens de economische crisis.

# 6  Griekenland heeft nu een schuld verhouding tot het BBP van  ongeveer 160 procent .

# 7  Sommige van de bezuinigingsmaatregelen die zijn geïmplementeerd in Griekenland zijn buitengewoon drastisch. Zo hebben de Griekse ambtenaren hun inkomen zien dalen  met ongeveer 40 procent  sinds 2010.

# 8  Ondanks alle bezuinigingsmaatregelen wordt verwacht dat Griekenland nog steeds een begrotingstekort zal hebben  7 procent van het bbp  in 2012.

# 9  Griekenland wordt nog steeds geconfronteerd met niet-gefinancierde verplichtingen in de komende jaren die gelijkwaardig zijn aan ongeveer 800 procent van het BBP .

# 10  In het midden van alle armoede in Griekenland, zijn een aantal ernstige ziekten, zoals HIV bezig met een grote comeback

Spanje

# 11  De werkloosheid in Spanje is nu  23,6 procent .

# 12  De jeugdwerkloosheid in Spanje is nu  meer dan 50 procent .

# 13  De totale waarde van alle slechte leningen in Spanje is gelijk aan  ongeveer 13 procent  van de Spaanse BBP.

# 14  Het BBP van Spanje is ongeveer  1,4 biljoen dollar . De drie grootste Spaanse banken hebben ongeveer  2,7 biljoen dollar  aan activa en ze staan allemaal op het randje van faillisement.

# 15  De huizenprijzen in Spanje daalden  met 11,2 procent  in 2011.

# 16  Het aantal inbeslagnames van onroerend goed in Spanje steeg  met 32 procent  in 2011.

# 17  De verhouding tussen de overheidsschuld en het BBP in Spanje zal stijgen  met meer dan 11 procent  in 2012.

# 18  Tot overmaat van ramp heeft Spanje te maken met de ergste droogte sinds 70 jaar .

Portugal

# 19  De werkloosheid in Portugal is tot  15 procent .

# 20  De jeugdwerkloosheid in Portugal is nu  meer dan 35 procent .

# 21  Banken in Portugal hebben een recordbedrag geleend van 56,3 miljard euro  van de Europese Centrale Bank in maart.

# 22  Het wordt voorspeld dat de Portugese economie krimpt  met 5,7 procent  in 2012.

# 23  Wanneer je alle vormen van vreemd vermogen in Portugal (overheid, bedrijfsleven en consument) optelt komt het totaal overeen met ongeveer  360 procent  van het BBP.

Italië

# 24  De jeugdwerkloosheid in Italië bedraagt  31,9 procent  – het hoogste niveau ooit.

# 25  staatsschuld van Italië is ongeveer  2,7 keer groter dan de nationale schulden van Griekenland, Ierland en Portugal samen.

# 26  Als je de schuld die de Italiaanse overheid moet herfinancieren in 2012 optelt met het geplande begrotingstekort dan gaat het om ongeveer  23,1 procent  van het BBP van Italië.

# 27  Italië heeft nu een schuld verhouding tot het BBP van  ongeveer 120 procent .

 

Als je deze feiten in een perspectief zet dan kan je niet anders dan je grote zorgen maken over de toekomst. Hoe komen we uit deze schulden? Dat is de uitdaging voor het komende decennium. Kijkend naar de duur van de onderhandeling  van ons kabitnet, kan je niet anders vrezen dan het ergste. Als een klein landje als Nederland, dat overigens er nog relatief goed voor staat, al zo veel moeite heeft om tot een acceptabel bezuinigingspakket te komen wat mogen we dan verwachten van landen als Italië en Spanje.

Ik hou mijn hart vast,

 

André van Eerden

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.