Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Paulson speculeert op een diepe Eurocrisis

By Posted on 0 No tags 0

Onderstaand artikel las ik in de Tijd en ik publiceer dit omdat ik het met de gedachte van Paulson helemaal eens ben. Je kan de komende twee jaar veel geld verdienen aan de obligatiemarkt. De rente is te laag en als die gaat stijgen dan zullen we ook de Duitse staatsobligaties flink zien dalen


Lees hier het artikel:
John Paulson, de hefboomfondsbeheerder die miljarden verdiende door correct de Amerikaanse huizencrisis te voorspellen, richt zijn pijlen nu op Duitse overheidsobligaties.

De 56-jarige baas van hedge fund Paulson & Co verwacht dat de schuldencrisis in de eurozone in de volgende maanden veel ernstiger zal worden dan vandaag, schrijft de Financial Times. De problemen in Spanje, een land met een schuldenlast van ruim 700 miljard euro, zullen de hele eurozone aantasten, voorspelt de man die op zijn eentje een handvol miljarden winst maakte door fors te speculeren op een implosie van de Amerikaanse huizenmarkt sinds 2007.

Dit jaar doet Paulson hetzelfde met Duitse overheidsobligaties. Hij gaat ‘short’ op de bunds door Duits schuldpapier te lenen om het te verkopen, in de hoop het later veel goedkoper terug te kunnen kopen. Hij kocht tevens credit default swaps (CDS) op bunds. Die zorgen voor een schadeloosstelling in het geval de schuldenaar, in casu Duitsland, in gebreke blijft. Duitse CDS’en zijn vandaag spotgoedkoop, maar Paulson denkt dat de eurocrisis finaal de Duitse kredietwaardigheid zal aantasten.

Veilige haven

Bovendien zijn bunds vandaag buitensporig duur, meent de marktenexpert. Duitse bunds vormen al sinds het begin van de crisis een ‘veilige haven’. Uit vrees voor een escalerende crisis zochten beleggers massaal hun toevlucht in toevluchtsoorden zoals Amerikaanse en Duitse overheidsobligaties. Daardoor zakte de rente fors. Een bund met een looptijd van tien jaar biedt vandaag een jaarlijkse coupon van 1,74 procent. Rekening houdend met de inflatie, die een stuk hoger ligt dan 1,74 procent, steken beleggers er dus aan toe.

Paulson zou al enkele maanden op die ‘short’-positie zitten.

John Paulson slaat soms ook de bal grondig mis. Vorig jaar zakte Advantage, het vlaggenschip van de Paulson-fondsen, met 51 procent, door onder meer verkeerd getimede gokken op de goudprijs en individuele aandelen zoals Bank of America.

Paulson is niet de enige hedge fund-beheerder die meer Europese miserie verwacht. Ray Dalio, vorig jaar de succesrijkste der superbeleggers, benadrukte onlangs eveneens dat Spanje er ernstiger aan toe is dan in 2011. In het algemeen verwacht de baas van Bridgewater Associates nog een aantal schuldherschikkingen alvorens Europa eindelijk het pad van de groei op kan.

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.