Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

VEB versus DE

Terecht reageerde DE Masters, oftewel Douwe Egberts, tegen de kritiek van de VEB. Naar aanleiding van het persbericht van enige dagen geleden waarin DE naar buiten bracht dat er een fraude ontdekt was en dat er een eenmalige last genomen moet gaan worden van ca. 85 miljoen Euro overweegt de VEB een schadecliam.
Uiteraard een schadeclaim van meer dan 100 miljoen Euro.


Ik gaf het al aan, ik vind het terecht dat DE zich kritisch uitlaat over de houding van de VEB. Toen ik las dat de VEB een claim overweegt kwam de rook uit mijn oren. Ik werd daar ontzettend kwaad om. Kwaad omdat de beleggers die de aandelen DE hebben meer schade zullen leiden van de actie van de VEB dan dat ze schade hebben ondervonden van de boekhoudfraude die is ondekt.

In de eerste plaats is de schade van de boekhoudfraude beperkt. Oke, het is natuurlijk fout dat er een fraude 4 jaar onontdekt blijft en dat de accountants ondanks hun vette rekeningen dit soort zaken niet boven tafel halen. Maar, DE komt niet in de problemen door deze affaire en de aandeelhouders zullen er weinig van merken.
In de tweede plaats, en dat is veel belangrijker, hebben de aandeelhouders geen aanwijsbare schade. Het aandeel noteert ruim boven zijn introductieprijs dus welke schade moet de VEB verhalen? Zou het aandeel veel hoger hebben gestaan als deze fraude er niet was geweest? En hoeveel hoger dan?

Nee, er is geen verband te leggen tussen deze fraude en een eventuele schade die aandeelhouders zouden hebben.

Als de VEB echter doorgaat met zijn plannen dan ontstaat er wel schade. Het aandeel DE komt in een hoek te staan waar ze niet horen. Iedereen is jaren bezig met allerlei advocaten die hun zakken weer kunnen vullen maar zowel DE als de aandeelhouders zullen er niet beter van worden.

De VEB zou zijn pijlen beter kunnen richten op zaken die echt van belang zijn voor effectenbezitters. Helaas zijn ze die taak een beetje vergeten en richten ze zich nu alleen nog maar op media aandacht. Waarschijnlijk wil de huidige voorman het opgeheven vingertje van zijn voorganger overtreffen.

Gewoon niet doen, hou je bij de echte belangen voor de beleggers.

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.