Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

25 topaandelen

Het belangrijkste financiële nieuws dat wij via de media ontvangen is obsessief gericht op de macro-georiënteerde tegenwind die de markten voortdurend beheersen. Dit heeft ertoe geleid dat beleggers bijzonder angstig zijn wat weer resulteert in extreem lage waarderingen voor goede en gezonde bedrijven. Sommige van de grootste bedrijven ter wereld zijn op dit moment lager gewaardeerd dan decennia voorheen. Er is veel slecht nieuws, zeker, maar er is altijd veel slecht nieuws als het om de markten gaat. Een beurswijsheid zegt: “De markten groeien op een berg van zorgen!” en ook dat leren we uit het verleden.


Laten we eens enkele van de meest memorabele crises in de 20e en 21e eeuw bekijken.

We beginnen met de paniek van 1901, dat de eerste beurscrash veroorzaakt. Vervolgens was er de banken paniek van 1907, wat leidt tot een groot aantal bankfaillissementen. Dan komt de Sherman Antitrust Act die paniek veroorzaakte van 1910 tot 1911. In 1910 stortte Shanghai China rubber markt in, wat leidt tot een groot aantal bankfaillissementen in China. En, natuurlijk, in 1929 hadden we de Grote Depressie en de catastrofale beurscrash.

Daarna was het een tijdje rustig, tot 1973 want dat jaar bracht ons de oliecrisis die veroorzaakte dat in 1973/74 de markt instortte en die uiteindelijk leidde tot een bankencrisis in het Verenigd Koninkrijk. Kalender jaar 1982 bracht ons het  Mexicaanse Weekend en de beroemde Latijns-Amerikaanse schuldencrisis daar werden de Latijns-Amerikaanse schulden onbeheersbaar. Dan in 1983 genationaliseerde Israël haar vier grootste banken nadat ze waren ingestort. Kalenderjaar 1987 bracht ons Zwarte Maandag en de grootste eendaagse percentuele daling in de geschiedenis van de aandelenmarkten. Dit werd gevolgd door de “Saving & Loan” crisis in de VS van 1989 tot 1991. En tussen toen en 1990, betekende het uiteen spatten van  de Japanse zeepbel over de hele wereld voorpaginanieuws.

Zweden en andere Scandinavische landen volgden met hun eigen bancaire crisis in de vroege jaren 1990. Kalenderjaren 1992/93 bracht ons Zwarte Woensdag, toen de Britse regering werd gedwongen om de Britse pond sterling uit de ERM (European Exchange Rate Mechanism) te halen. Dan hadden we nog een Mexicaanse crisis in 1994 en 1995 met de devaluatie van de peso. Die werd opgevolgd door de crisis van 1997 – 1998. Dit was de Aziatische financiële crisis die leidde tot devaluatie van de Aziatische valuta en het voortbestaan van  banken in heel Azië werd daardoor bedreigd. Op dat moment was een reële vrees voor een economische wereldwijde ineenstorting als gevolg van financiële besmetting. Dan, en ten slotte, de 20e eeuw eindigde met de Russische financiële crisis in 1998 en de devaluatie van de roebel waarbij Rusland in gebreke bleef op haar schulden.

Dit bracht ons in de 21e eeuw, waar in het begin van 2000 en 2001 we de Turkse en Argentijnse crises hadden. Maar nog meer memorabel, 2001, dat jaar bracht ons de dot-com ineenstorting, die abrupt de beruchte irrationele uitbundige IT bubbel die begon in 1995 beëindigde. En, natuurlijk, zijn we nog steeds aan het bijkomen van de 2007-2010 financiële crisis, die op dit moment de oorzaak is van het pessimisme van vandaag. Tot slot, worden we nu geconfronteerd met de Europese schuldencrisis.

Dit is nog maar een korte opsomming van de crises in de laatste eeuw. In voorgaande eeuwen waren er ook altijd financiële crises en er zullen er zeker meer komen. Echter ook elke keer weet de economische wereld weer uit een crises op te krabbelen en ook dat zal deze keer weer gebeuren. Wat elke crisis gemeen heeft dat er enerzijds veel mensen geld verliezen maar anderzijds creëert elke crisis tal van nieuwe miljonairs die de moed hadden en de vooruitziende blik om adequaat te investeren.

Zoals Napoleon Hill in zijn bestseller Think and Grow Rich het zo treffend schrijft: “. In elke tegenslag ligt het zaad van een grotere of een gelijkwaardig voordeel” Met deze woorden van wijsheid in het achterhoofd, zijn wij van mening dat een primaire voordeel als gevolg van de huidige financiële zaken ligt in de lage aandelenkoersen. Bovendien zijn wij van mening dat dit in het bijzonder geldt voor zowel hoog-kwaliteit dividend groeiaandelen, waarvan er vele op dit moment verhandeld worden tegen koers/winst ratio’s ver onder hun historische waarden. Lage waarderingen van sterke bedrijven met aantrekkelijke groeiperspectieven, bieden een betrouwbare en veilige mogelijkheid voor conservatieve beleggers om op lange termijn vermogen op te bouwen.

Als we momenteel naar de grootste bedrijven ter wereld kijken dan is ons vizier gericht op een aantal Amerikaanse ondernemingen. Wij presenteren u een selectie van de 25 grootste Amerikaanse ondernemingen die een bewezen dividendpolitiek voeren en die crisisbestendig waren de afgelopen jaren. Daarnaast zijn deze aandelen beschikbaar tegen een waardering die beduidend lager dan hun historische waarden.

In de volgende grafiek zien we de aandelen met in de eerst kolom de jaarlijkse winstgroei over een 15 jarige periode. Kolom 2 geeft de huidige koers/winstverhouding aan, kolom 3 het dividendrendement, kolom 4 de verwacht groei van de winst per aandeel in de komende jaren. De laatste 2 kolommen geven respectievelijk de totale marktwaarde van de onderneming aan en het verwachte totaal rendement over de komende 5 jaar.

Image

Conclusie;

Het is niet te ontkennen dat er momenteel grote problemen zijn. Aan de andere kant hebben we geconstateerd dat dit niets nieuws is. De wereld heeft altijd te maken gehad met economisch moeilijke periodes. We zijn altijd in staat geweest deze problemen op te lossen en, veel belangrijker, elk probleem vormt ook een uitdaging en dus een kans!

De kansen die er momenteel in de markt liggen zijn naar onze mening de kwalitatief goede aandelen die veel te laag gewaardeerd zijn. Ondanks deze kansen zien we dat belegger massaal naar obligaties gaan, eigenlijk precies op een moment dat het bezit van obligaties wel eens een enorm risico zou kunnen inhouden. De rentetarieven zijn immers op een historisch laag niveau beland en daardoor staan obligaties historisch hoog genoteerd. Omgekeerd is het dividendrendement van topkwaliteit aandelen op een historisch hoogtepunt gekomen. Ondanks dat negeren veel beleggers het aloude adagium: “Laag kopen – Hoog verkopen”

De aandelen die wij hier in dit lijstje noemen behoren volgens ons allemaal tot de categorie zoals hiervoor besproken.

Tot slot nog één one-liner: “wees angstig wanneer anderen hebzuchtig zijn en inhalig als anderen bang zijn.

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.