Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Obligaties uit, Aandelen in…

By Posted on 0 No tags 0

Er is nogal wat aan de hand op de financiële markten wereldwijd en ik doel dan niet op de schuldencrisis. Die schuldencrisis is eigenlijk al voorbij maar als gevolg daarvan blijven we met een heel interessante situatie zitten. Het is goed om die situatie eens nader te analyseren.


Als eerste de schuldencrisis. Ik stel hiervoor wel dat de crisis voorbij is maar dat is niet zo. Landen als Griekenland, Spanje, Cyprus en Portugal hebben schulden en die moeten we met z’n allen betalen in Europa. Dat is nog niet voorbij maar wat wel achter ons ligt is de onzekerheid. De onzekerheid over de omvang en de oplossing van die schuldenproblemen. Deze onzekerheid vormde de basis van slechte periode voor aandelenmarkten in de periode 2010/2011. Aan die onzekerheid lijkt nu een eind gekomen. De Europese politici waren in het begin besluiteloos maar ondertussen is het duidelijk geworden hoe we deze schuldenproblemen aan gaan pakken. Kort door de bocht komt het erop neer dat alle Europeanen (ook de Spanjaarden, Portugezen enz.) enorm de broekriem aan moeten halen. Een typisch Europese benadering, bezuinigen. Amerikanen lossen het anders op en we zullen zien wat uiteindelijk de beste methode is. Mijn persoonlijke mening is de Europese methode.

De schuldencrisis heeft er toe geleid dat de rentes zijn gedaald naar niveaus die we nog zelden hebben gezien. Aangezien rente de beloning is voor geld is het bezitten van cash niet zo aantrekkelijk meer. Op je spaarrekening mag je blij zijn als je 1% op jaarbasis maakt en in Zwitserland hebben de banken zoveel cash gekregen dat het daar vanaf 10 december geld gaat kosten als je dat op een rekening wil storten. Daarbij hebben vooral grote beleggers moeite met hun liquide middelen bij een bank onder te brengen. De bankencrisis ligt nog vers in het geheugen. Cash is dus een probleem geworden en om nog een beetje vergoeding voor je vermogen te krijgen moet je alternatieven zoeken.

In eerste instantie vonden de professionele beleggers staatsobligaties aantrekkelijk. Die stegen echter zodanig dat landen met een uitstekende creditrating nu ook gratis geld kunnen lenen. Dus dan op zoek naar alternatieven. Die werden o.a. gevonden in aandelen van multinationals met een sterk eigen vermogen, goede kasstroom en een aantrekkelijk dividendrendement. Door het afzwakken van de economische vooruitzichten zijn beleggers echter nog uiterst voorzichtig met aandelen. Vastgoed is ook nog niet echt een optie voor veel beleggers dus is op dit moment de hype, bedrijfsobligaties.

Ik zie dat beleggers steeds meer risico gaan nemen om toch nog maar wat rendement te behalen. Ook de koersen van bedrijfsobligaties zijn de laatste tijd sterk gestegen en beleggers kijken niet mer zo naar de risico’s. Afgelopen week werd een obligatie geplaatst van Omega Pharma (Belgische onderneming) die een effectief rendement gaf van 4,685 % over een periode van 5 jaar. Opvallend was dat het hier ging om een obligatielening zonder rating en aangezien het een mezzanine heeft deze lening een achtergesteld karakter. Beleggers namen dat allemaal voor lief en in een paar uur werd deze lening voltekend.

Dat soort zaken laat bij mij de alarmbellen rinkelen. Beleggers die in hun gretigheid risico’s bagatelliseren om maar een hoger rendement te behalen. Voorzichtigheid is dus geboden met obligaties.

Het risico van aandelen is daarentegen een stuk minder geworden. Er zijn veel beursgenoteerde ondernemingen die een sterke kapitaalpositie hebben en een goeie kasstroom in combinatie met mooie winstcijfers. Deze bedrijven keren dividend uit en in veel gevallen kan het dividend oplopen tot wel 5% van de aandelenkoers. Deze aandelen vormen een aantrekkelijke belegging waarbij het risico beperkt is. Dit gaat natuurlijk alleen op voor die bedrijven waarvan we mogen verwachten dat de resultaatontwikkeling ook in de toekomst sterk zal blijven.

Er is meer te zeggen voor het investeren in aandelen. Op dit moment zijn we in een economisch slechte tijd beland. Er wordt echter wel ingegrepen door overheden wereldwijd. Het is dus aannemelijk dat we in 2013 het dieptepunt van de economie mogen verwachten en in de loop van komend jaar mogen we zelfs alweer op wat herstel kunnen rekenen. Als de economie zich weer wat gaat herstellen dan zullen de ondernemingen daar direct van profiteren. Een neveneffect van een herstellende economie is een stijgende rente. Als de rente gaat stijgen, en dat moet wel want de inflatie is nog altijd hoger dan de rente, dan zullen obligaties gaan dalen. Aandelen daarentegen hebben in eerste instantie geen last van stijgende rente en zullen op basis van de winstgroei van ondernemingen verder stijgen.

Zoals ik het dus op dit moment kan zien lijkt het klimaat voor aandelen zich dagelijks te verbeteren. Ik zou de obligatieportefeuille wat verminderen en daarvoor in de plaats goede aandelen kopen.

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.