Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Defensief, Offensief in 2013, wie zal het zeggen?

Als wij een nieuwe cliënt inschrijven dan maken wij altijd eerst een risicoprofiel aan. Aan de hand van een aantal vragen ontstaat een (beperkt) beeld van de risicobereidheid of de risicomogelijkheden van een cliënt. Aan de hand van dit profiel gaan we dan een beleggingsportefeuille samenstellen die overeenkomt met, in eerste instantie het risicoprofiel en in tweede instantie de wensen van de beleggende cliënt. Met het door de cliënt ondertekende risicoprofiel vrijwaren wij ons van klachten over het beleggingsbeleid zolang wij maar aan kunnen tonen dat de beleggingsportefeuille in overeenstemming was met het risicoprofiel. Voor ons en de cliënt een geruststellende gedachte.


Een geruststellende gedachte? Dat zou je zeggen maar dat is natuurlijk niet waar. Een belegger loopt altijd risico’s en waar je zou denken dat de risico’s beperkt zijn met een goed rendement kan dat opeens heel anders blijken te zijn. Terwijl een portefeuille waarvan men op voorhand zegt dat het risico heel hoog is weleens een prachtig rendement kan laten zien. Het is daarom dat ik tegen deze vorm van classificatie van beleggers ben. Een risicomijdende belegger…wat is dat dan? Een belegger die wel een gokje wil wagen oftewel een offensieve belegger, bestaan die echt?

In feite zijn alle beleggers gelijk. Oké, de persoonlijke situatie van elke belegger is anders maar de intenties van het beleggen zijn altijd gelijk. Een hoog rendement realiseren! De risico’s van beleggen zijn ook voor alle beleggers gelijk. Elke belegger heeft te maken met 2 risico’s, waardedaling van de belegging en het uitblijven van rendement. Ik zou elke belegger dan ook op voorhand willen meegeven om niet te veel waarde te hechten aan de risicoprofielen. Laat ik dit eens met een voorbeeld invullen.achteruitkijkspiegel

Een belegger vindt dat hij met heel weinig risico wil beleggen. Zijn vermogensbeheerder stelt dus een obligatieportefeuille samen waarbij uitsluitend belegd wordt in obligaties met een gemiddelde looptijd van 7 jaar en een Standard & Poor rating van BBB+ of hoger. Op zich een defensieve portefeuille zal iedereen stellen en als je deze portefeuille in 2011 had samengesteld dan had deze belegger in 2012 een rendement gerealiseerd van 20%. Geen slechte zaak! Maar, dat is beleggen vanuit de achteruitkijkspiegel en beleggen moet je bekijken vanuit je voorraam, die achteruitkijkspiegel is, in tegenstelling tot autorijden, onbelangrijk bij beleggen. Deze portefeuille met heel weinig risico en dat enorme hoge rendement in 2012 zal, volgens mij, in de komende twee jaar veel slechter gaan presteren. Ik ben dan ook van mening dat deze portefeuille nu gekwalificeerd zou moeten worden tot een hoog risicoportefeuille. Aandelen daarentegen, die per definitie door de “deskundigen” worden gekwalificeerd als offensieve belegging zijn naar mijn mening in 2013 juist een defensieve belegging me een prima rendement en weinig risico tot waardevermindering.

Uitgaande van het hiervoor genoemde voorbeeld zou ik dus mijn cliënten met een laag risicoprofiel in aandelen moet laten beleggen. Toch ga ik dit niet doen want stel dat ik maar gedeeltelijk gelijk krijg en de obligatiekoersen dalen sterk in 2013 maar, de aandelen dalen ook. In dat geval krijgt mijn cliënt die daarover klaagt waarschijnlijk gelijk want ja, aandelen zijn offensief. Dus ook als die defensieve belegger zijn obligatieportefeuille in 2013 met 10% in waarde ziet dalen is er niets te klagen, zelfs niet als de aandelenportefeuilles maar 2% in waarde zijn gedaald. Merkwaardig toch?

Precies dat heb ik tegen op risicoprofielen. Ze zeggen niets. Het risico van beleggen in goud is nu waarschijnlijk hoog en vastgoed moet je nu ook nog niet kopen. Obligaties blijven aantrekkelijk en aandelen zijn misschien interessant. Welnu, dat zullen we eind volgend jaar pas weten als we in de achteruitkijkspiegel van 2013 mogen kijken. voorruit

Met gezond verstand moet de belegger door het 2013 raam kijken en naar aanleiding van wat hij nu op de weg ziet zijn beslissingen maken. Hieronder een opsommingen van zaken die ik nu door mijn voorruit zie.

  • Rente is laag en blijft voorlopig laag. Dat betekent dat de rendementen op obligaties erg laag zijn. Op korte termijn zie ik geen risico dat de obligatiekoersen sterk zullen dalen maar een verder stijging zit er ook niet meer in, voor mij een waarschuwingssignaal op de weg dus voor obligaties.
  • Politieke onzekerheid blijft. Waarschijnlijk gaat Griekenland in 2013 of 2014 uit de Euro. Verkiezingen in Italië, instabiele economische situatie in Spanje die ook weer politieke consequenties zal hebben. Ook in Nederland rommelt de politiek als gevolg van de bezuinigingen en het stuntelige gedrag van onze huidige premier. Als we dat vertalen naar de aandelenmarkt dan zie ik niet direct een enorme stijging. Economisch gaan we een somber voorjaar tegemoet en daar zullen bedrijven die van directe consumptie afhankelijk zijn last van ondervinden. Al s je dus in aandelen wil stappen, beoordeel dan goed welke. Aangezien de meeste bedrijven al heel goed zijn voorbereid op een wat zwakkere tijd ga ik ervan uit dat de bedrijfsresultaten goed zullen blijven. Aandelen hebben dus ook een beperkt risico en als de rente gaat stijgen dan zullen de aandelen mee gaan stijgen terwijl de obligaties op hun donder krijgen. Voor mij staan de signalen op groen voor bepaalde aandelen.
  • Calamiteiten. Ook in 2013 zie ik weer onzekerheden opdoemen zoals bijvoorbeeld de situatie Israël – Irak, Libië – Turkije, Noord Korea, politieke instabiliteit in Zuid Amerika enz. Ik weet natuurlijk niet wat het gaat worden en waar en wanneer, maar er zal helaas weer het nodig gaan gebeuren. Op calamiteiten of rampen kan je jezelf nooit helemaal voorbereiden maar ze zullen wel een invloed op de beurs kunnen hebben. Ik blijf dan ook zeer alert maar ik beleg absoluut niet in goud of grondstoffen om mezelf in te dekken tegen het onvoorziene. In goud en bepaalde grondstoffen is al te veel risicopremie geprijsd. Als ik toch een metaal zou kopen dan kijk ik naar zilver, het is maar dat u het weet.

Ook 2013 al weer een uitdagend jaar worden, net als….elk jaar. Ik zie veel mogelijkheden voor een mooi rendement. De ontwikkelingen de laatste jaren in de diverse markten hebben enorme kansen gecreëerd voor de komende jaren. Volgens mij liggen de grootste kansen in de aandelen- en de vastgoedmarkten. Ik denk dan we in de komende jaren dubbele cijfer rendementen kunnen realiseren maar onthoud: beleggen is nooit zonder risico maar zonder risico geen rendement en…. wat is leven zonder risico?

Een succesvol 2013

Andre van Eerden

1 Response
  • swartberg
    juni 8, 2013

    de mooist gelezen definitie van een belegger: “een handelaar in onzekerheden”.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.