Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Beurzen oorlog

Euronext tegen TOM

Euronext tegen Tom Aberfeld VermogensbeheerMomenteel is het oorlog tussen Euronext en TOM (the order machine). De oorlog wordt gevoerd in de rechtszaal waar Euronext TOM heeft gedaagd omdat deze inbreuk zou maken op de merkrechten van Euronext. Via Tom kan o.a. gehandeld worden in AEX opties en daar ligt de kern van deze oorlog. AEX is namelijk een merk dat van Euronext is en je kan niet zomaar gebruik gaan maken van deze term voor producten die je aanbiedt.


Hoe deze oorlog af gaat lopen maakt niet zoveel uit. Ik vind dat het al veel te ver is gekomen in de financiële wereld. Een beurs die moet vechten om haar positie in de effectenhandel te kunnen handhaven is absoluut geen goede zaak. Ik zal mijn stelling hier nader toelichten.

Handelsplatform TOM

Beleggers, zowel particulier als professioneel, hadden een enorme behoefte aan een nieuwe beurs. Euronext was veel te duur en door het opzetten van een nieuw handelsplatform zouden de kosten enorm naar beneden gaan.

Niet dus!

TOM heeft geen enkel nut voor particuliere of institutionele beleggers. Het handelsplatform  is uitsluitend door een aantal partijen opgericht met de intentie om die partijen goedkoper te laten handelen. Het voordeel dat die partijen behalen wordt echt niet doorgegeven aan de beleggers. Dit wordt onderstreept door bijvoorbeeld BinckBank (medeaandeelhouder) die de transactiekosten voor de beleggers niet heeft verlaagd. BinckBank heeft haar kostenstructuur pas aangepast nadat er concurrenten kwamen (overigens niet via TOM handelend) die de transactiekosten radicaal verlaagden.

BinckBank heeft door TOM haar marge op transactiekosten kunnen verhogen. Dus welk belang van beleggers is gediend met de introductie van TOM?

TOM voor de beleggers

Beleggers ondervinden nadeel van TOM. Het handelsplatform zoekt de beste prijs voor de belegger. Alleen dat doet ze niet transparant en het is dus verder onduidelijk voor de belegger wat er met de order gebeurt en waar uiteindelijk en tegenpartij gevonden wordt. In de praktijk denk ik (geen feitelijke onderbouwing van deze gedachte!) dat het merendeel van de beleggingsorders gehandeld worden met als tegenpartij een van de aandeelhouders van TOM. De belegger plaatst een order o.a. op basis van de koersinformatie die wordt aangeboden. Deze koersinformatie is altijd afkomstig van de originele beurzen zoals Euronext. TOM geeft weliswaar koersinformatie maar daarvoor moet je naar de site van TOM en daar vind je alleen de koersen van instrumenten waar daadwerkelijk handel in is. Kortom, doordat de handel niet meer gecentraliseerd is hebben beleggers niet meer toegang tot de beste marktgegevens. Wat is echt de laagste prijs waartegen je kan kopen of wat is echt de hoogste bieding? Deze essentiële informatie is niet constant en transparant voorhandig omdat er geen centrale marktplaats meer is.

Een ander nadeel voor beleggers die via Binck beleggen (en ik neem aan ook Alex) is dat hun orders niet meer publiekelijk getoond worden. Als ik een verkooporder met een limiet in opties inleg dan verschijnt mijn limiet niet op de koersinformatie van Euronext. Het nadeel hiervan is dat geen enkele belegger die uitsluitend de koersen van Euronext volgt (ca. 95%) mijn propositie kent. Pas op het moment dat er gehandeld wordt tegen  de prijs waarop ik mijn limiet gesteld heb krijg ik een uitvoering via Tom. Kortom, het niet hebben van 1 centrale marktplaats leidt tot informatieachterstand van beleggers en die informatieachterstand biedt een aantal handelaren juist een voordeel. Misschien hebben deze handelaren daarom een handelsplatform als TOM (maar ook andere zoals Chi-x etc.) opgericht?

Handelsplatformen zijn opgericht voor handelaren die een marktvoorsprong willen hebben en brokers die  een groter marge willen behalen op de transactiekosten die beleggers betalen. Er is verder geen enkel economisch nut voor deze platformen. Naar mijn mening biedt 1 centrale marktplaats een betere garantie voor een goede, transparante prijsvorming van financiële instrumenten. De beurs zou dan ook niet primair een profitcentre moeten zijn, een winstgevend bedrijf. De effectenbeurs moet een centrale marktplaats zijn die tot doel heeft om de handel te faciliteren in effecten. Een platform te bieden waar kopers en verkopers elkaar treffen en waar in volledige transparante prijzen tot stand komen. Daar is de belegger mee gebaat. Daar is de financiële wereld mee gebaat.

Vrije marktwerking

Beurzen Oorlog Aberfeld VermogensbeheerDe vrije marktwerking is prima. Het is heel “Reaganomics” om de markt zijn werk te laten doen. Alle maatschappelijke instanties en instellingen moeten geleid worden als een bedrijf en zich staande houden tegenover een toenemende concurrentie. Ziekenhuizen, bejaardenhuizen, de spoorwegen, vervoerders, woningbouwcorporaties, energiebedrijven en ga zo maar door. Alles vanuit de gedachte dat zodra er concurrentie is de consument daarvan profiteert dus gelukkiger wordt. Ik ben zeker geen aanhanger van de Keynesiaanse theorie maar naar mijn mening is de “aanbidding” van de vrije marktwerking wat te veel doorgeslagen. De gevolgen hebben we allemaal de laatste jaren met eigen ogen kunnen aanschouwen en op dit moment ervaren we de gevolgen ook allemaal in onze portemonnee. Volgens mij zijn we er niet veel gelukkiger van geworden.

Ook in de financiële wereld is niemand gelukkiger geworden van meer concurrentie voor effectenbeurzen. Behalve de aandeelhouders van de nieuwe handelsplatformen is niemand er beter van geworden. Er is nog steeds niet aangetoond wat het economisch nut of voordeel van deze handelsplatformen is voor de financiële consument.

Ik denk dat we over een paar jaar allemaal met een enorme kater te maken krijgen en daar wil ik dan ook voor waarschuwen. Denk alleen maar eens aan de mogelijkheid dat bijvoorbeeld Euronext of een andere beursinstelling failliet gaat. Dat je geen aandelen meer kan verhandelen omdat Euronext plotseling haar deuren moet sluiten. Wat gebeurd er dan? Gaan de aandeelhouders van TOM er voor zorgen dat we toch nog lokale aandelen kunnen verhandelen? Of, moet de overheid weer bijspringen en in geval van zo’n faillissement de beurs redden?

Laten we toch allemaal eens nadenken…….

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.