Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Alles verkopen?

By Posted on 0 No tags 0

Het jaar begon heel enthousiast. De AEX kroop omhoog naar de 410 maar sinds een paar dagen is het weer helemaal mis. Vorige week zakte de index al richting 390 en ook dat niveau bleek geen steun te bieden want inmiddels is de index onder de 390 gezakt.


AfbeeldingOp momenten dat de markt verzwakt wordt iedereen nerveus. Ik krijg belletjes van klanten die vragen of we niet alles moeten verkopen. De schrik van de laatste jaren zit er nog behoorlijk in. Bij de eerste tekenen van zwakte in de markt springen heel veel beleggers overboord, dat is momenteel de trend. We kunnen dus vaststellen dat er nog steeds geen sprake is van een langdurige “Bull” markt. De nuchtere conclusie leert ons dat er maar weinig particulieren in aandelen beleggen en die particulieren die dat wel doen zijn ontzettend nerveus. Al met al eigenlijk nog steeds een uitstekend klimaat voor het beleggen in aandelen. Je moet je als belegger alleen niet laten sturen door de waan van de dag.

De beweging die we bijvoorbeeld de afgelopen dagen zien op de beurs is volslagen overdreven. De aandelen gaan omlaag omdat: de emerging markets minder groei laten zien, er onrust is in de valutamarkten en de FED misschien versneld het steunprogramma af gaat bouwen vanwege het economisch herstel.

Als je nou als belegger deze en ook nog andere argumenten analyseert en gaat kijken naar het effect die voornoemde ontwikkelingen hebben op de waarde van de ondernemingen waarin je belegd, als je echt afstand kan nemen dan zie je dat het onzin is dat de aandelen die jij bezit 10% in waarde moeten dalen op basis van dit soort berichten.

Je kan natuurlijk voor elke onderneming argumenten vinden waardoor de winstgevendheid omlaag moet gaan als de rente stijgt of de groei in bijvoorbeeld China terugloopt. Uiteraard zal een onderneming daar last van kunnen hebben. Maar, of dit nu de waarde van deze onderneming zo enorm doet afnemen als de koers suggereert?

Laten we een paar zaken duidelijk stellen Beleggen is een lange termijn investering en we worden gedurende die lange tijd constant geplaagd met slecht nieuws of geholpen met goed nieuws. Wat we als beleggers echter te weinig doen tegenwoordig is echt kijken waarin je belegd, waarom en voor welke termijn. Als je dat doet dan ga je de komende jaren met aandelen een zeer goed rendement behalen.

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.