Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Facebook, mijn Pensioen

imagesOp 30 januari schreef ik het al. Waarom alles verkopen? Er was op dat moment wat onrust in de wereld over terugvallende groeicijfers in de opkomende landen en dat leidde weer tot valutaonrust. De AEX index was op 30 januari al flink gezakt van 410 naar 390 en veel beleggers werden weer bijzonder nerveus en stonden op het punt om al hun aandelen weer te verkopen of hadden dat al gedaan.


Helaas zijn beleggers tegenwoordig erg korte termijn georiënteerd. De focus zou op dit moment moeten liggen op lange termijn beleggen en dan met name in aandelen. Als aandelen belegger moet je niet reageren op elk onrustig bericht dat het nieuws haalt. Je moet uitsluitend elke keer jezelf overtuigen dat de aandelen die je bezit voldoen aan al je uitgangspunten waarom je die aandelen kocht. Zijn die argumenten allemaal nog intact, verkoop je aandelen dan niet met het  eerste de beste stormbericht.

Facebook

Laat ik een voorbeeld geven. Ik bezit aandelen Facebook. Die aandelen heb ik gekocht rond de $ 57. Ik heb me voorgenomen elke maand 50 – tot 100 aandelen bij te kopen. Ik koop die aandelen ongeacht of de koers hoger of lager is dan de vorige maand, of dat er onrust is op de valutamarkt of dat er een bank omvalt ergens in de wereld of wat dan ook. Ik koop elke maand 50- tot 100 aandelen!

Ik heb namelijk de overtuiging dat het aandeel Facebook over 10 jaar boven de $ 1000 zal staan.

Zo hoog? Zal je misschien denken. Ja hoor, zo hoog en dat is helemaal niet ondenkbaar. Aandelen Google doen nu zowat $ 1200 en die stonden in 2004 nog op $ 100. Ook de aandelen Apple zijn enorm gestegen, van $ 1 naar nu een koers van $ 550 en volgens mij staan die eerstdaags weer op $ 700.

Bedrijven als Google, Apple, Microsoft en Facebook zijn uniek en hebben allemaal een dominante positie in de wereld. Het zijn bedrijven die niet meer ingehaald kunnen worden door anderen. Ze zijn groter en machtiger dan veel landen en deze bedrijven worden sowieso veel beter geleid dan veel landen. Het belangrijkste argument echter waarom deze bedrijven alleen maar kunnen groeien is omdat ze innovatief zijn. Ze blijven vernieuwen en als ze zelf iets niet kunnen ontwikkelen dan hebben ze allemaal voldoende geld om veelbelovende jonge starters op te kopen.

Al deze bedrijven blijven hun dominante positie nog jaren bezitten en als aandeelhouder kan je daar nog jaren van profiteren. Ik heb het aandeel Facebook gekozen omdat dit bedrijf nog relatief nieuw is en naar mijn mening nog maar pas aan het begin staat van een enorme groei. Het al waarschijnlijk het eerste bedrijf worden met meer dan 2 miljard leden. Denk eens aan de potentie die dat kan bieden.

436443Ik ga er van uit dat ik, als ik zo’n 1000 aandelen verzamel dat ik over 10 jaar een heel riant extra pensioen heb opgebouwd.