Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

I don’t like Mondays

Met dat liedje in mijn hoofd werd ik vanochtend wakker. Eigenlijk heb ik helemaal geen hekel aan de maandagen, nieuwe week, nieuwe kansen, zo zie ik het leven. Aangezien ik als vermogensbeheerder dagelijks te maken heb met de schommelingen op de beurs is het voor mij en mijn klanten inderdaad elke week weer nieuwe kansen.


[youtube https://www.youtube.com/watch?v=-Kobdb37Cwc&w=420&h=315]

Als vermogensbeheerder ga ik niet met alle bewegingen mee van de beurs. Vermogensbeheer is niet de ene dag verkopen en de volgende dag weer kopen. In de praktijk komt het er op neer dat je aandelen en obligaties in portefeuille hebt en dat die zich daar voor de langere termijn bevinden. De negatieve effecten van beurscorrecties tracht ik met putopties te verminderen maar dat is de enige korte termijn activiteit in het vermogensbeheer.

In het verleden was ik marketmaker in opties. Dat is iets anders dan vermogensbeheer. Als optiehandelaar is een tijdvak van een halfuur al lang, zeker als de markt flink in beweging is. Aan optiehandelaar is constant bezig met risico. Op het moment dat je een optie koopt of verkoop heb je risico. De gekochte optie kan 2 minuten later in waarde gedaald zijn en het tegenovergesteld kan gebeuren met de optie die je net verkocht hebt.

Je bent als optiehandelaar dus constant bezig om je risico te verminderen. Wij noemen dat hedgen. Koop je een aantal callopties van een bepaald aandeel dan moet je er voor zorgen dat je geen geld verliest als het aandeel daalt. Je moet dus tegenover de ie opties die je gekocht hebt onmiddellijk een tegengestelde transactie doen. Dat kan zijn, andere callopties verkopen, putopties kopen of de aandelen verkopen. Je ziet, als optiehandelaar ben je constant in beweging.

Die eigenschap neem je natuurlijk ook als vermogensbeheerder mee. Als ik een aandeel bekijk dan zie ik kansen en risico’s en ik overweeg meteen welke actie ik kan ondernemen om de risico’s te verminderen en mijn kansen op winst te vergroten. Dat maakt voor mij dit vak zo leuk en vandaar dat ik ook niet echt een hekel aan de maandag heb. Gewoon weer het begin van een week vol met nieuwe kansen.

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.