Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tijdswaarde en het weekend

Tijdswaarde verdwijntOp deze handelsdag, vrijdag, wil ik jullie nog eens herinneren aan iets dat je vast wel weet: opties worden elke dag minder waard.


Die waardevermindering gaat altijd maar door, of de beurs open is of gesloten, de opties worden minder waard.

Het is natuurlijk heel logisch dat de waarde van een optie dagelijks terugloopt. De factor tijd is namelijk een heel belangrijk onderdeel van de premie. Neem een putoptie als voorbeeld, Een putoptie is als een verzekering tegen de daling van het aandeel. Elke verzekeringspremie is hoger als de looptijd van de verzekering langer is. Een reisverzekering voor een week kost een stuk minder dan een reisverzekering voor een maand. Zo is dat ook bij opties.

Dit houdt in als je opties bezit dat naarmate de tijd verstrijkt de beweging van de onderliggende waarde (het aandeel) steeds groter moet zijn om winst te kunnen maken met die opties. Stel je hebt een calloptie op de AEX die nog drie maanden loopt met de uitoefenprijs 400. De AEX noteert € 380. De AEX moet dus in 3 maanden tijd meer dan 5% procent stijgen om een forse winst te kunnen maken op jouw opties. Als we twee maanden verder zijn en deAEX noteert nog steeds € 380 dan zal de stijging nog sneller moeten komen wil je nog iets verdienen.

Je hoort vaak de klacht van beleggers dat ze wel callopties hebben gekocht en de onderliggende waarde ging inderdaad omhoog maar ze hebben toch geld verloren. Hoe kan dat?

In dat geval is slecht één element uitgekomen, namelijk de richting van de onderliggende waarde –> omhoog. Het tweede element, de looptijd, en natuurlijk de waardeontwikkeling werkten tegen.

Als je opties handelt dan heb je altijd met drie belangrijke elementen te maken:
1. Richting van de onderliggende (omhoog – omlaag)
2. Tijd
3. Snelheid (hoe snel gaat het aandeel omhoog – omlaag)

Neem die elementen altijd mee als je besluit om opties te gaan kopen.

Ik wens je een fijn weekend.

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.