Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Oekraïne de Zwarte Zwaan?

Zwarte Zwaan, oftewel Black Swan is een term die we regelmatig gebruiken om volledig onverwachte gebeurtenissen te benoemen die de financiële markten sterk beïnvloeden. De term is populair geworden door Nassim Nicholas Taleb, ooit een trader op Wall Street en nu een gekend professor.


Black Swan

Is de huidige situatie rondom Oekraïne te kenmerken als een Black Swan die de markten zeer sterk gaat beïnvloeden? Op dit moment zou je zeggen van wel. De gebeurtenissen in Oekraïne komen niet helemaal opeens uit de lucht vallen maar, de invasie van Rusland is een geheel onverwachte zet. Ik denk dus dat we mogen deze situatie kunnen typeren als een Black Swan.

Wat betekent dat voor de markten? In de eerste plaats veel onrust. De markten zullen scherp dalen, wat op dit moment al aan de gang is. Een scherpe daling betekent ook dat de volatiliteit in de markt toe gaat nemen. De optiepremie gaat stijgen en daar kunnen we dan weer gebruik van maken.

Profiteren van een stijgende volatiliteit doe je door opties te kopen. Dat kan via een straddle maar dan investeer je momenteel al erg veel geld. Je kan ook een ratio spread te kopen. Door het kopen van een spread beperk je de investering en kan je toch verdienen als de markt sterk beweegt in de richting die je verwacht. Daarnaast kan je ook investering-neutraal anticiperen op een bewegende markt door een butterfly spread te kopen.

De komende tijd gaan we deze strategieën behandelen.

Voor het moment zou ik zeeg “fasten your seatbelts” en maak je klaar voor een hobbelig rit op de beurs.

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.