Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Draghi schrijft historie.

By Posted on 0 No tags 0

We hebben de persconferentie achter de rug. De ECB heeft zijn beleid voor de komende tijd duidelijk gemaakt. De renteverlaging wisten we al. In de persconferentie gaf Draghi aan dat de rente langere tijd laag blijft. Dat betekent dus dat beleggers over een langere periode op zoek moeten naar beleggingsinstrumenten die rendement opbrengen.


Naast het rentebesluit kondigde Draghi ook nog een aantal aanvullende maatregelen aan. Al die maatregelen hebben tot doel om ‘de kredietverstrekking aan de reële economie te stimuleren’.

Een van de belangrijkste financieringsvorm hiervan is de ‘targeted long-term refinancing operations’ (TLTRO), een vorm van liquiditeit waar banken gebruik van kunnen maken, mits ze die financiering gebruiken om de kredietverstrekking aan huishoudens en het bedrijfsleven te stimuleren. Met deze nieuwe lange termijn herfinancieringsoperaties, die elk kwartaal binnen een periode van twee jaar plaats zullen vinden, kunnen banken tot 7% van hun uitstaande leningen in de eurozone, aan liquiditeit van de ECB lenen. De leningen hebben een looptijd tot 2018 en banken kunnen vanaf 2016 voor het eerst terug gaan betalen.

Naast het uitvoeren van TLTRO’s, beëindigt de ECB de sterilisatie van zijn Securities Market Program (SMP), waarbij de centrale bank waarde-effecten opkoopt en andere activa tegelijkertijd verkoopt om zo de geldhoeveelheid in de eurozone stabiel te houden.

Al deze maatregelen tezamen mogen we rustig kwalificeren als een rigoureus ingrijpen. De mate waarmee Draghi de economie tracht te stimuleren is enorm. We mogen dit best een historische gebeurtenis noemen.

Op basis van de maatregelen mogen we absoluut verwachten dat dit positief gaat uitwerken voor de aandelenmarkten. We kunnen rekenen op hogere koersen de komende tijd.

rode-grafiek

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.