Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Royal Dutch een zekerheid?

Het rendement op obligaties is momenteel zo laag dat een aantal obligatiebeleggers overstappen naar aandelen. Die trend is duidelijk waarneembaar en wordt ondersteund door adviezen van banken en vermogensbeheerders. Ook het aanhouden van liquide middelen heeft weinig zin met de lage rentevergoeding die je voor spaargeld ontvangt dus ook spaarders kopen aandelen.


Bij het aankopen van aandelen kijken deze beleggers vooral naar de defensieve fondsen. Vandaar dat we aandelen als Royal Dutch, Unilever, Wolter Kluwer, Elsevier enz. sinds april dit jaar sterk zien stijgen. Deze beleggers zoeken een stabiel bedrijf met een redelijk dividendrendement. Daarbij gaan ze er van uit dat deze ondernemingen altijd sterk zullen blijven en dat de aandelenkoers niet te veel kan dalen op basis van het dividendrendement. Laten we vandaag Royal Dutch (RD) eens als voorbeeld nemen.

Deze onderneming staat al jarenlang bekend als het “weduwen en wezen fonds”. Een bedrijf dat bekend staat als zeer solide. Een bedrijf met een uitstekende omzet, sterk bedrijfsresultaat en een goede kasstroom. Daardoor is RD al jaren een goede dividendbetaler die nog nooit zijn dividend heeft moeten verlagen. Het aandeel lijkt wel een obligatie in de ogen van veel beleggers. Maar, RD is geen obligatie en een belegging in RD biedt dan ook niet de zekerheid die bij een obligatie hoort.

Op dit moment is het een feit dat RD een mooi dividendrendement geeft van ca. 4,5%. Als de koers van het aandeel niet te veel beweegt dan is dit een aantrekkelijk rendement, zeker ten opzichte van obligatie rendementen. Maar, zoals eerder gezegd RD is een aandeel en dat betekent dat de waarde dagelijks verandert en vaak meer dan de waarde schommeling van een obligatiebelegging. Als we alleen al eens kijken naar de waardeontwikkeling van RD sinds 1 april dan zien we een prachtige koersstijging van € 26 naar nu € 30, een stijging van 15%. Tel daar het dividend bij op en je hebt een rendement dat dit jaar goed maakt.

RD is dus zeker geen slecht belegging. Zelfs op de huidige koers oogt het aandeel aantrekkelijk. Ik wil dan ook zeker niet zeggen dat je niet in dit aandeel moet beleggen. Waar ik alleen op wil wijzen is dat RD nog altijd een aandeel is en geen obligatie. Met onderneming als RD kan altijd iets gebeuren waardoor het aandeel enorm kan fluctueren. Laten we bijvoorbeeld even teruggaan in de tijd naar 2008. In dat jaar stond RD op 1 januari op € 28,60 in oktober van datzelfde jaar noteerde het aandeel € 18,00. Pas sinds mei 2014 noteert het aandeel weer boven de koers van 1 januari 2008. De hoogste koers die ik ooit voor het aandeel gezien heb in deze eeuw is 13 oktober 2000 geweest. Het aandeel bereikte toe een hoogste koers van € 37,95. Drie jaar later in oktober 2003 stond het aandeel ook weer op € 18,00

 

2014-06-25_1054klik op afbeelding voor een groter formaat

Wat ik hiermee wil aangeven is niet dat ik denk dat RD nu op zijn hoogste koers is en ik wil ook niet zeggen dat je het aandeel nu moet verkopen. Ik wil met dit voorbeeld alleen maar duidelijk maken dat het aandeel RD geen obligatie is en dat een belegging in RD je lang niet de zekerheid biedt die veel beleggers er nu in zien.

Ik heb RD als voorbeeld genomen maar als je naar het koersverloop van de andere “zekere” aandelen kijkt dan zie je ongeveer hetzelfde patroon. De “zekere” aandelen bieden op dit moment misschien niet meer de zekerheid die beleggers ervan verwachten.

 

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.