Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Verzekerde aandelen aankoop

Ik zie grote beleggers tegenwoordig regelmatig staatsobligaties kopen met een zeer matig rendement. De Nederlandse staatsobligaties met een looptijd van 2 jaar bieden op dit moment bijvoorbeeld een rendement van 0,06%. Deze beleggers kopen de staatsobligaties omdat het een veilige belegging is, je weet ten slotte zeker dat je over twee jaar je geld nog hebt.


Er zijn echter, juist omdat de rente zo laag is, ook alternatieven om je geld voor langere tijd veilig te parkeren. Deze alternatieven bieden zelfs nog de mogelijkheid op een extra rendement. De alternatieven waar ik op doel zijn het aankopen van aandelen met putopties waarbij de looptijd van de putoptie ca. 2 jaar is, de verzekerde aandelenaankoop.

Laat ik een voorbeeld geven. Je kan aandelen RD op dit moment kopen voor € 30,30. RD geeft een kwartaaldividend € 0,35 oftewel € 1,38 per jaar. Momenteel kan je de putoptie die tot juni 2016 loopt en een uitoefenprijs heeft van 30 kopen voor € 3,50. Als je deze optie koopt gelijk met de aandelen dan investeer je dus € 33,80 (aandeel € 30,30 + putoptie € 3,50).

In de twee jaar dat je het aandeel bezit ontvang je een totaal dividend van € 2,76. Het risico wat je dus loopt is € 3,80 – € 2,76 = € 1,04. Als RD de komende twee jaar haar dividendpolitiek wijzigt en ze gaan minder dividend betalen dan wordt uiteraard het risico wat groter. Hiertegenover staat dat het risico minder wordt als RD besluit haar dividend te verhogen.

Deze combinatie brengt een extra winstkans. Al het aandeel namelijk gaat stijgen dan wordt de combinatie meer waard. Als RD bijvoorbeeld in juni 2016 € 34 noteert dan kan je een winst realiseren van 10% ten opzichte van je investering.

Dit soort combinaties is met meerdere aandelen mogelijk en juist door de lage rente is het aantrekkelijk om dit soort combinaties op te zetten. Ik ben in mijn voorbeeld bewust uitgegaan van een periode van 2 jaar. Als je deze combinaties opzet met putopties die een langere looptijd hebben dan 2 jaar neemt het risico van een rentestijging toe. Ik zou me dan ook beperken tot deze looptijd.

Aandelen waarbij je dit soort combinaties kan aankopen zijn er voldoende. Niet alleen in Nederland maar ook Duitse, Franse en zeker ook Amerikaanse aandelen komen in aanmerking.