Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Nerveuse beleggers

De beurs blijft maar teleurstellen. Vorige week donderdag en vrijdag daalden indices wereldwijd met ruim 2 procent. Als u me vraagt waarom dan moet ik een zinnig antwoord schuldig blijven. Er zijn geen nieuwe berichten uitgekomen die deze daling kunnen verklaren. Alle het negatieve dat de beurs kan beïnvloeden weten we al een tijdje. Politiek, Gaza en Oekraïne, is allang bekend. De rente die in Amerika gaat stijgen? Ook dat is een feit en wordt gedreven door positieve cijfers over de economie. Dat het hier in Europa economisch nog steeds niet crescendo gaat? Ook dat weten we al een tijdje.


nerveuze beleggersSamenvattend, er is geen nieuws uitgekomen dat verklaart waarom de AEX op 31 juli nog 409 noteert om vervolgens op 4 augustus rond de 395 te noteren. Een daling van 3% zonder een echt aanwijsbare reden.

Als we wat verder terug gaan kijken en we nemen de openingsstand van de AEX als reverentie (403,37) dan zien we dat deze index dit jaar zo’n kleine 2 procent in waarde is gedaald. In 2013 was dat wel anders. In dat jaar was de AEX in augustus al ruim 8% gestegen. Je vraagt je af hoe het komt dat, terwijl de indicatoren en de bedrijfscijfers beter zijn geworden, de index minder presteert.

Een verklaring die ik daarvoor is te vinden het beleggerssentiment. Wat ik dagelijks merk is dat beleggers nerveus zijn. Ondanks dat de uitslagen niet groot zijn en er totaal geen sprake is van een paniekstemming reageren beleggers nerveus op de schommelingen. Veel beleggers zijn korte termijn beleggers geworden. Dagelijks kijken ze naar de koersen van aandelen waarin ze belegd hebben. Zelfs als ze belegd hebben in hele stabiele ondernemingen die ook nog eens prima resultaten laten zien reageren deze beleggers op de dagelijkse schommelingen van de beurs. Ze besluiten dan bijvoorbeeld om hun aandelen Boskalis te verkopen of Heineken, DSM en noem maar op. Deze beleggers verkopen dan aandelen van bedrijven die op termijn van 2 tot 3 jaar een uitstekend belegging vormen. Ze creëren direct ook voor zichzelf een nieuw probleem, want waar ga je met het geld naar toe? Obligaties? Deposito’s? Commodities?

Obligaties zijn zover gestegen dat het risico van deze beleggingsklasse wel erg hoog is geworden. Als de rente echt gaat stijgen die dan je veiligheidsgordels maar aan als obligatiebelegger. Over deposito’s hoef ik denk ik helemaal niets te zeggen met een jaarrente die rond de 2% ligt en veel commodities zijn op dit moment ook niet erg aantrekkelijk.

Ik kan die nerveuse stemming op de aandelenbeurzen dan ook niet goed verklaren. Het is natuurlijk waar dat je elke dag na het lezen van de ochtendkrant niet vrolijk je dag gaat beginnen. Er is zoveel ellende aan de gang in de wereld dat het heel moeilijk is om optimistisch te blijven en vertrouwen te houden in de toekomst. Ik denk dan ook dat veel van de stemming op de beurs te wijten is aan een algemeen gevoel van onzekerheid. Onzekerheid over de toekomst van de wereld en vooral onzekerheid over de toekomst van Nederland.

Ondanks al die onzekerheden zou ik aandelenbeleggers toch willen aanraden om niet helemaal mee te gaan met de dagelijkse stroom aan negatieve sentimenten. Als je aandelen bezit van een sterke onderneming met goede vooruitzichten, een goed bestuur en een prima balans dan kan je die aandelen gewoon aanhouden. Ik zou niet dagelijks naar de koers gaan kijken maar vertrouwen op de kracht van die ondernemingen. Als belegger investeer je voor de langere termijn. Als je bijvoorbeeld het aandeel ING bezit dan zie je dat de bank de laatste enorm veel sterker is geworden, de balanspositie is verbetert, de winstgevendheid neemt toe, dus als je wil beleggen in een financiële waarde is dit een prima belegging. Ik merk daarbij meteen op dat de koers zal blijven fluctueren. We zullen het aandeel misschien wel weer onder de € 9 zien en ook boven de € 10 maar als het aandeel in 2016 op € 13 staat dan heb je een uitstekend rendement gehaald over een periode van 2 jaar.

Zo moet je als belegger momenteel naar je aandelenportefeuille kijken en….. doe dat niet dagelijks!

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.