Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

1 week, 2 nieuwe aandelen, zijn we blij?

Twee nieuwe aandelen naar de beurs, dat is de score van afgelopen week. Op 4 februari konden we het glas heffen op het aandeel Lucas Bols (Bols) en vrijdag 6 februari kwam brillenverkoper Grandvision naar de beurs. Twee keer een feestje op de beurs maar is het ook een feestje voor de nieuwe aandeelhouders?


introductie GrandvisionWat de koersen van deze twee bedrijven gaan doen in de toekomst is natuurlijk onduidelijk, dus daar hoeven we ons hoofd nu niet over te breken. Waar je wel over na kan denken is de introducties. Beide introducties zijn namelijk gedreven door de wens om geld binnen te halen voor de originele kapitaalverstrekkers. Zowel Bols als Grandvision hebben geen aandelen geplaatst met de doelstelling om het nieuw verworven kapitaal aan te wenden voor een sterke groei. De nieuwe aandeelhouders dragen met hun belegging dus niet bij aan toenemende winst maar hebben ervoor gezorgd dat oude geldschieters hun risico hebben verminderd door een gedeelte van hun investering zeker te stellen en dat zagen we terug in de introductiekoersen.

De introductieprijs van Bols was prima, niets op aan te merken. Vooraf was een bandbreedte afgegeven en de introductieprijs is binnen deze bandbreedte gebleven. De introductiekoers lag zelfs niet ver van de onderste koers in de bandbreedte. Het feit dat particulieren boven een vast aantal aandelen slechts 30% kregen toegewezen van het aantal aandelen waarvoor ze ingeschreven hadden duidt op een goed belangstelling en een bescheiden introductieprijs. Het aandeel Bols noteert dan ook sinds de introductie boven de uitgifteprijs waarmee deze emissie redelijk succesvol genoemd mag worden. Of er echt veel muziek in het aandeel zit is de grote vraag. Een paar dagen na de introductie maakt Bols al bekend dat de omzet wat gedaald is, mede door valuta effecten, maar toch. We kunnen rustig aannemen dat Bols geen enorme groeier gaat worden de komende jaren. De winst zal wel wat stijgen maar dat komt omdat de rentelasten omlaag gaan en dat zal niet komen door een betere marge met hogere omzetten.

Grandvision is ook een prima bedrijf maar waar de enorme groei vandaan moet komen blijft vaag. De CEO vertelde op de introductiedag dat ze de plaatsing van de aandelen wil gebruiken voor een grotere financiƫle flexibiliteit waardoor autonome groei en acquisities gefinancierd kunnen worden. Mooie woorden maar voorlopig gaan alle opbrengsten uit de emissie naar de enig aandeelhouders HAL Trust nv en die beloofde groei zal nog wel wat op zich laten wachten. Wat betreft de introductieprijs van dit aandeel zijn wel wat zaken op te merken. Voor deze emissie was ook een goede belangstelling van het publiek. Van deze belangstelling hebben de oude aandeelhouders iets rigoureuzer geprofiteerd dan bij Bols. De aandelen zijn geplaatst aan de bovenkant van de bandbreedte en de toewijzing bedroeg liefst 70%. Ondanks dat de champagneflessen geopend werden kunnen we deze introductie niet als heel succesvol bestempelen. Een echte succesvolle emissie is die waarbij de toewijzing heel laag is een waarbij we een eerste koers op het scherm zien die direct 10% boven de introductiekoers ligt. Als er dan ook nog alleen maar vraag is naar die aandelen dan mag je pas spreken over een succesvolle introductie.

Of we dan ook erg blij zijn met deze twee nieuwe fondsen? De tijd zal het leren.

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.