Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

De rente gaat echt nog verder omlaag.

rente omlaagIk was vandaag bij een presentatie van een grote internationale fondsmanager. De presentatie ging over de verwachtingen voor obligaties een aandelen in 2015. Ik zal u niet helemaal volstoppen met de gepresenteerde informatie maar me beperken tot de belangrijkste conclusies.


In de eerste plaats is deze vermogensbeheerder er van overtuigd dat de rente in de Eurozone nog verder omlaag gaat in 2015. Deze mening is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:
• De economische groei is nog steeds laag
• De inflatie is laag en dat blijft
• De centrale banken werken mee aan de lage rente (opkoopprogramma ECB)
• Hervorming van het beleid van regeringen is nog steeds niet voldoende
Dit geldt voor de meeste Europese landen.

Omdat Europa nog steeds geen homogene regio is zal de groei ook niet zo snel komen als in de VS. Landen als bijv. Frankrijk, Griekenland, Italië en Spanje hervormen hun economie allemaal op een andere wijze. Dit remt de groei van de gehele Eurozone.

De consumentenprijzen in de Eurozone dalen nog steeds. Landen als Duitsland en Italië bewegen al richting deflatie. Enige stimulans voor de rente komt dan ook zeker niet van de consumenten bestedingen.
Voeg bij dit alles het opkoopprogramma van de ECB, die vanaf maart voor € 60 miljard aan staatsobligaties gaat opkopen en verklaar dan maar waarom de rente zou gaan stijgen.

De conclusie van dit gedeelte van de presentatie was: beleggen in 10 jarige staatsobligaties Italië en de staatsobligaties Spanje met een gemiddelde looptijd van ca. 7 jaar. Deze obligaties zullen verder stijgen als de rente lager gaat, zoals deze vermogensbeheerder verwacht.

Morgen verder over de verwachtingen voor aandelen. Ook die zijn positief, dat kan ik al wel vertellen.

André van Eerden

Note: de hier beschreven visie is niet mijn persoonlijke visie. Voor informatie over de vermogensbeheerder die deze presentatie gaf kunt u mij contacteren.

Lees ook onze disclaimer

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.