Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Wat nu met de aandelen?

Hierbij mijn beloofde vervolg op het artikel van gisteren. Zoals ik schreef was ik op bezoek bij een grote vermogensbeheerder die zijn mening gaf over de obligatie en aandelenmarkten dit jaar.


Gisteren de obligatiemarkten en dan nu de aandelen.

Ik moet zeggen dat de mening over de aandelenmarkten wat minder uitgesproken was. Net als obligaties zullen aandelen dit jaar profiteren van verder dalende rentes maar sommige aandelen zijn al wat duur, volgens deze vermogensbeheerder. Vooral de dividendaandelen hebben al een flinke slag gemaakt en beleggers moeten niet de fout gaan maken dat dividend een vervanging is voor een coupon van een obligatie. Het bezit van een aandeel en het ontvangen van dividend is niet zo’n uitgemaakte zaak als de rentevergoeding op een obligatie.

Deze vermogensbeheerder kijkt meer naar het totaalrendement van de aandelen, dus de groeipotentie, de winst en de vrije kasstroom. De voorkeur gaat dan ook uit naar de bedrijven die zullen gaan profiteren van de aantrekkende economie. Dat die economie gaat aantrekken staat vast. We zien dat de koopkracht verbetert in Europa door licht stijgende lonen en prijzen die steeds verder dalen. In Duitsland zagen we de prijzen in het vierde kwartaal van 2014 zakken met 0,4% en in Nederland bleef het prijspeil gelijk. Het bedrijfsleven profiteert van factoren als de lager energieprijzen, zwakke Euro en de lage rente. We zullen dit jaar dan ook zeker een verbetering van de bedrijfsresultaten zien in bepaalde sectoren. De cyclische fondsen zullen het volgens deze vermogensbeheerder goed gaan doen in 2015.

Je begrijpt dat ik bijzonder opgewekt de presentatie verliet. Als echte “Bull” kan ik mij vinden in veel van de argumenten die ik gehoord heb. Ik ga er van uit dat we dit jaar hogere koersen zien voor aandelen. Ik geloof niet zo in de stelling van al die analisten die ik de laatste tijd gehoord heb dat het een zeer volatiel jaar gaat worden. Als er geen ernstige politieke calamiteiten gebeuren dan zal de beurs rustig zijn weg omhoog volgen.

bull

Note: de hier beschreven visie is niet mijn persoonlijke visie. Voor informatie over de vermogensbeheerder die deze presentatie gaf kunt u mij contacteren.

Lees ook onze disclaimer