Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Jesse Livermore

Als de koersen stijgen zoals we nu zien dan wordende kansen om geld te verdienen aan een daling dagelijks groter. Mensen die op zo’n daling speculeren noem je baissiers of, zoals de Amerikanen zeggen, Bears. Ik zelf ben absoluut geen “bear” en ik speculeer dan ook vrijwel nooit op dalende markten. Toch kan het speculeren op een daling zeer lucratief zijn. Als marketmaker heb ik eigenlijk altijd het meest verdiend aan een sterke daling van de aandelenkoersen. Een daling van de aandelenkoersen gaat nu eenmaal vrijwel altijd sneller dan een stijging. Een paar heel beroemde speculanten die aan dalende koersen heel veel geld hebben verdiend stel ik graag aan je voor.


Waarschijnlijk de beroemdste bear aller tijden is Jesse Livermore (26 juli 1877 – 28 november 1940). Jesse verdiende zijn eerste $ 250.000 toen hij aandelen short ging vlak voor de grote aardbeving in San Fransisco. In 1907 verdiende hij zijn eerste miljoen toen hij speculeerde op een marktcorrectie in aandelen. In 1925 verdiende hij nog eens $ 3 miljoen aan een daling van de tarweprijzen maar de grootste klapper maakte hij in 1929. Hij verdiende aan de beurscrash in dat jaar meer dan $ 100 miljoen.

Helaas is Jesse niet erg gelukkig geworden met al dat geld. Op 28 november 1940 schoot hij een kogel door zijn hoofd.

Jesse Livermore is niet de enige baissier die meer dan $ 100 miljoen aan een daling verdiende. Paul Tudor verdiende  zo’n bedrag aan de chrash van 1987 en George Soros verdiende zelfs $ 1 miljard aan de daling van het Britse pond en zo kan ik nog wel een paar namen noemen. Maar, Jesse is -by far- de meest illustere handelaar die ik ken.

 

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.