Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Obligaties, het alternatief?

Dit weekend konden we in het FD een artikel lezen over het beleggen in obligaties. Veel beleggers, kleine particulieren en grote professionelen, begin zich zorgen te maken over de aandelenmarkt. Aandelen zijn de laatste maanden dusdanig gestegen dat je niet meer kan spreken over ondergewaardeerde of goedkope aandelen. Sommige analisten adviseren nog steeds het aankopen van aandelen omdat er gewoon weinig alternatieven zijn maar andere analisten vertellen beleggers toch echt om hun aandelenbelangen te verminderen.


Ik wil mij niet aansluiten bij de analisten die waarschuwen maar ik heb wel het gevoel dat enig voorzichtigheid nu noodzakelijk is. Wat winst nemen in aandelen is geen gek idee. De meeste beleggers hebben nu al een rendement dat boven de 10% ligt en dat is een percentage waarmee ze eigenlijk tevreden mee moeten zijn. Winst nemen dus?

Ja, dan komt de vraag naar boven wat te doen met de vrijgekomen middelen. In het artikel in het FD worden een aantal suggesties gedaan. Er worden een aantal obligaties genoemd die allemaal nog steeds een aardig rendement geven. Wat opvalt is dat al deze obligaties zijn uitgegeven door financiële instellingen en dat het altijd gaat om achtergestelde obligaties. Zo wordt er een SNS lening genoemd met een looptijd tot 2034 en een aantal achtergestelde leningen van ING en NIBC en uiteraard de ledencertificaten van de Rabobank.

Banken gaan failliet

Ik kan alleen maar zeggen, mensen kijk uit. Het is niet voor niets dat al deze leningen zo’n relatief hoog rendement bieden. Financiële instellingen zijn nog lang niet uit de gevarenzone. Zeker, de winstgevendheid neemt toe en er worden weer mooie dividenden uitbetaald maar, weet u het nog, de kredietcrisis? Vrijwel alle banken waren failliet en de obligaties waren op dat moment niet veel meer waard. Als u denkt dat dit nooit meer kan gebeuren dan moet u zich toch eens afvragen waarom die rendement zo hoog zijn op dit soort obligaties. Blijkbaar zijn er beleggers die daar dus anders over denken.

Argumenten om niet volledig op de bestaanszekerheid van een aantal banken te vertrouwen zijn er genoeg. Het is algemeen bekend dat veel banken nog steeds zeer beperkte buffers hebben. Genoeg buffer volgens de overheden maar er zijn economen die daar toch echt anders over denken.

Daarnaast wil ik ook nog aanstippen dat we in een heel bijzondere tijd leven. De rente is laag maar stel eens voor dat die rente nog veel lager gaat? Hoe is de functie dan van banken in de samenleving en wat is hun verdienmodel dan?

In een komende blog wil ik daar nog wel eens wat verder over filosoferen.

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.