Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Welke aandelen moet ik kopen?

By Posted on 0 No tags 0

Welke aandelen zijn koopwaardig? Die vraag is mij lang niet gesteld in het café. De laatste keren dat ik op die vraag antwoord moest geven was in de jaren 1997-2001. Nu komt die vraag weer regelmatig langs als ik met mijn biertje in het stamcafé sta. En, als ik die vraag gesteld krijg dan komen automatisch de associaties naar boven met die tijd. Toen wilde iedereen aandelen hebben van bedrijven die ´iets` met internet deden. Dat waren tenslotte de bedrijven die het zouden gaan maken. Dat liep iets anders af zoals we weten.


En nu zien we de interesse in aandelen opnieuw terugkomen. Aandelen krijgen weer aantrekkracht voor nieuwe beleggers. Of dit gaat leiden tot een herhaling van eerdere gebeurtenissen is de grote vraag en ofschoon ik het antwoord op die vraag niet kan geven heb ik daar wel mijn gedachtes over. Allereerst constateer ik dat we nu te maken hebben met een heel andere basis voor de stijging van de aandelenkoersen. Er wordt nu niet gedacht dat ondernemingen enorme winstgroei zullen laten zien de komende decennia. De basis voor de huidige interesse in aandelen is niets anders dan de lage rentestand. Mensen zoeken rendement voor hun spaargeld nu ze minder dan 1% op hun spaarrekening ontvangen. De aandelen die ze dus kopen zijn dan ook niet vergelijkbaar met aandelen uit de internetbubbel. Het zijn de traditionele bedrijven die gekocht worden. Bedrijven die jaarlijks een dividend uitkeren en bijvoorbeeld eigen aandelen inkopen.

De vraag naar aandelen komt nu niet voort uit de wens op het behalen van een forse koerswinst maar voornamelijk uit het zoeken naar inkomsten. Inkomsten uit vermogen die elke belegger nodig heeft, al is alleen maar om de vermogensbelasting te betalen.

Deze trend, het kopen van dividendaandelen, heeft er toe geleid dat het dividendrendement op deze aandelen is gedaald. Kon je in 2014 met gemak een dividendrendement van 3,5% scoren op bijvoorbeeld het aandeel Unilever dan is dat nu gedaald tot minder dan 2,5%. Als bron van inkomsten zijn aandelen dus minder aantrekkelijk geworden, als belegging echter nog niet. Gebaseerd op een aantal aannames zijn aandelen nog steeds een goede beleggingscategorie. Ik ga daarbij uit van de volgende verwachtingen:

• De rente blijft laag en gaat misschien zelfs nog lager
• De economie gaat herstellen en we gaan groei zien
• Het gemiddeld inkomen van burgers gaat omhoog
• De bedrijven gaan als gevolg van het economisch herstel meer winst maken

Als deze verwachtingen uitkomen dan blijven aandelen aantrekkelijk als beleggingscategorie. Het is daarbij wel belangrijk om de juiste bedrijven te selecteren. Kies bedrijven een sterke cash-flow en goede vooruitzichten op de omzet en de winst. Daarnaast moet het bedrijf een goede lange termijn strategie hebben want de aandelen die je nu koopt zijn ook een belegging voor de langere termijn.

André van Eerden

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.