Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

De Europese rente omhoog?

In mijn vorig bericht heb ik uitgelegd dat ik me niet te veel zorgen maak over een stijgende rente of inflatie in de VS. Zolang de rente laag blijft en de bedrijven wel hun winsten zien verbeteren blijft het klimaat voor aandelen in de VS aangenaam.


Nu de rente in Europa. 

Europese renteWe blijven in de eerste plaats gezegend met een ECB die maar kapitaal in de economie blijft pompen. Het opkoopprogramma voor obligaties eindigt pas in 2016. Dat betekent eenvoudigweg dat alleen al vanuit dat oogpunt een renteverhoging nog ver weg is. De hoogte van de rente wordt beïnvloed door de vraag en aanbod van kapitaal. Dat ben je toch met me eens? Dus, enerzijds hebben we de ECB die maar kapitaal in de markt blijft pompen en aan de andere kant zou daar een toenemende vraag naar kapitaal tegenover moeten staan. Pas dan zal de rente gaan stijgen, zoals we net hebben vastgesteld.

Helaas is er onvoldoende economische groei om de consument en het bedrijfsleven over te halen om geld te gaan lenen. Hierdoor neemt de vraag naar kapitaal niet toe. Het is eerder andersom. De consument spaart en bedrijven maken veel winst, besparen op hun kosten en creëren daardoor grote kasposities. De paar bedrijven die kapitaal zoeken kunnen op de markt terecht tegen een zeer goedkoop tarief. De meeste bedrijven echter, kunnen hun bedrijf voortzetten zonder een beroep te doen op de kapitaalmarkt.

Mogen we op korte termijn een sterke economische groei verwachten? Persoonlijk denk ik dat dit gaat tegenvallen. Europa is nog steeds geen eenheid en zeker niet op financieel en militair gebied. Het probleem Griekenland zal de komende jaren aan blijven slepen en ook Italië en Frankrijk zijn landen die de economische groei voor de Eurozone af zullen remmen. Nee, Europa is zeker nog niet klaar om een sterke economische periode mee te maken. Als gevolg daarvan hoeven we voorlopig nog niet op een Europese rentestijging te rekenen. Tsja, en als Griekenland uit de EU wordt gezet en Engeland uit de EU stapt dan zijn we nog een hele tijd weg van een renteverhoging.

Zolang de rente laag blijft zullen aandelen het goed doen, zeker als de bedrijfswinsten langzaam maar gestaag verbeteren. Waar moet de belegger anders met zijn geld naar toe? Ook vanuit het Europese renteperspectief denk ik dat aandelen nog steeds aantrekkelijk zijn.