Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Gaat de FED de rente snel verhogen?

Of we een verder daling van de aandelenkoersen mogen verwachten is in belangrijke mate afhankelijk van de rentebeslissing van de FED. Ik verwacht voorlopig nog geen structurele renteverhoging in de VS gebaseerd op de volgende overwegingen.


Of de FED de rente gaat verhogen hangt af van twee belangrijke cijfers, het werkloosheidscijfer en de inflatie. Als de werkloosheid onder de 5,5% daalt of de inflatie boven de 2% stijgt dan gaat de FED wat met de rente doen. Zolang die cijfers niet geraakt worden zal de rente ongewijzigd blijven. Laten we als eerste eens naar de werkloosheid kijken.

Werkloosheidcijfer VS kan ingedeeld worden in twee cijfer. U-3 en U-6. Werkloosheidcategorie U-6 verschilt van U-3 omdat in dit cijfer ook zijn opgenomen de mensen die weliswaar werk zoeken maar er niet echt veel van maken en de parttimers die eigenlijk een vaste baan zoeken.

Sinds november 2010 is het percentage van werkloze Amerikanen gedaald in beide categorieën. Echter, na de financiële crisis van 2008 is de spread tussen U-3 en U- 6 werklozen wijder geworden. Werkloosheid U-3 is momenteel 5,5% terwijl U-6 de werkloosheid 10,9% bedraagt. De spread tussen U-3 en U-6 is momenteel 5,4% terwijl die voor de crisis rond de 4% schommelde. Dit betekent dat de werkloosheid minder gedaald is dan het omslagpercentage wat de FED heeft vastgesteld om een rentestap te nemen. Op basis van de werkloosheidscijfers verwacht ik dus niet dat de FED op korte termijn een rentverhoging gaat aankondigen.

Werkloosheid grafiek

Het tweede cijfer waar de FED naar kijkt is de inflatie. In de grafiek hieronder zie je de kerninflatie en de CPI (consumers price index). Het verschil tussen beide is dat het kerninflatie cijfers de prijsindex weergeeft zonder grondstoffen zoals energie en voeding. Aangezien voeding en energieprijzen sterk kunnen fluctueren kan de CPI soms een vertekent beeld geven. De kerninflatie is het cijfer waar de FED naar kijkt.

Zoals je op onderstaande grafiek kunt zien zijn we nog wel even verwijderd van de 2% en het stijgingspercentage van de laatste twee maanden geeft geen aanleiding om te verwachten dat we dit jaar de 2% nog gaan halen.

Zelfs als de inflatie op 2% uitkomt dan nog is het twijfelachtig of de FED op die basis de rente gaat verhogen. Het zwaartepunt van de beslissing voor een renteverhoging zal liggen bij de economische groeicijfers, werkgelegenheid en de wereldwijde economische situatie. Met de mogelijkheid van een “Grexit” en de dalende groeicijfers in China zal de FED sterk overwegen wat de dollar zal doen als ze de rente gaat verhogen. Een stijgende dollar zal zeker niet bijdragen aan economische groei in Amerika.

Inflatiecijfer VS