Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Waarom blijven aandelen aantrekkelijk?

In mijn eerdere berichten heb ik het al over de rente en de inflatie gehad. Volgens mij blijven die allebei laag. Die twee economische gegevens zijn uitermate belangrijk voor de aandelenmarkt. Als de rente stijgt dan is het weer mogelijk om zonder risico rendement te maken dus zal er dan kapitaal uit de aandelenmarkt stromen. Inflatie is minder belangrijk voor aandelen maar aangezien de inflatie direct de rente aanstuurt en ook effect heeft op bedrijfswinsten is een hoge inflatie niet bevorderlijk voor de aandelenmarkt. Aangezien zowel de rente als de inflatie nog steeds laag zijn hoeft de aandelenbelegger uit die hoek geen tegenwind te verwachten.


De risico’s in de aandelenmarkten liggen altijd in het sentiment van beleggers. Het sentiment van beleggers kan door allerlei oorzaken beïnvloed worden. Politiek, natuurrampen, terrorisme enz. kunnen het sentiment om laten slaan en beleggers er toe zetten om “irrationeel” hun aandelen te verkopen. Het aloude adagium voor de markt is nog altijd van toepassing: de markt wordt gedreven door “Greed and Fear”.

Als we de incidenten weglaten uit de vooruitzichten voor de aandelenmarkten dan kom ik tot geen andere conclusie dan dat goede aandelen nog steeds de meest aantrekkelijke beleggingscategorie is momenteel. Naast het renteargument zie ik nog een ontwikkeling waarop ik mijn mening baseer.

Een heel belangrijke ontwikkeling is het feit dat de wereld aan een grote verandering bezig is. Hoe wij leven over pakweg 10 jaar is volslagen anders dan hoe wij leefden 10 jaar geleden. Mobiele innovaties gaan maar door en maken de manier waarop wij werken heel anders dan slechts 10 jaar geleden. Ook de automatisering gaat steeds verder. Robots en bijvoorbeeld 3D printen nemen ons werk uit handen. De arbeidsproductiviteit neemt toe en daarmee verandert de arbeidsmarkt. Bedrijven zijn in staat om beter, sneller en goedkoper te produceren en maken steeds meer hoogwaardige producten. Wat die ontwikkeling betreft staan we zelfs nog maar aan het begin. Denk aan wat er allemaal gaat gebeuren op medisch gebied en bijvoorbeeld in de automobiel industrie. Zelfrijdende auto’s kom je over 10 jaar op de snelweg tegen.

Deze ontwikkelingen dragen bij aan de waarde van de ondernemingen die dit soort innovaties produceren. Ondernemingen worden steeds waardevoller, denk maar aan Apple, Google, ASML enzovoort.

Naast het feit dat deze ondernemingen enorm veel waarde creëren doen ze ook allemaal mee aan de nieuwe trend: Inkoop eigen aandelen.

We hebben dus te maken met ondernemingen die steeds meer waarde creëren maar daar staat tegenover dat er steeds minder aandelen van deze bedrijven beschikbaar zijn. Aandelen worden dus schaars, dat is een trend die we de komende jaren gaan zien. De traditionele functie van de beurs om kapitaalvragers in contact te brengen met de aanbieders van geld verdwijnt. De beurs wordt de komende jaren eigenlijk alleen nog maar gebruikt als exit voor bestaande aandeelhouders. Als we bijvoorbeeld naar de beursintroducties dit jaar in Amsterdam kijken dan betrof het elke keer een herplaatsing van aandelen van ondernemingen die allang bestonden. Deze ondernemingen zochten geen geld om te groeien, de beursgang was de mogelijkheid voor bestaande aandeelhouders om te cashen.

Beursintroductie

Aandelen van uitstekende bedrijven worden schaars en dat betekent automatisch dat ze in waarde zullen stijgen. Voeg daarbij het feit dat het feit dat er een overvloed aan geld is en dat dit geld weinig opbrengt en je kan vrijwel niet anders concluderen dan dat aandelen aantrekkelijk zullen blijven.

Als je aandelen hebt zou ik ze houden, ook als er een correctie is, zoals afgelopen week. Zie een aandelenbelegging voor de langere termijn en laat je niet leiden door de sentimenten van de markt. Op termijn zal je een goed belegging hebben.

Ik ga er zeker niet van uit dat ik het bij het rechte eind heb. Commentaar en discussie over mijn stellingen zijn dan ook van harte welkom. De markt beweegt op basis van verschillende meningen dus…..reageer maar.

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.