Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Educatie over vermogensopbouw, een must.

Vandaag een artikel in het FD over het piramidespel. In dit artikel worden de uitkomsten beschreven van een Amerikaans onderzoek van medewerkers van de Emory University in Atlanta. Als je wil lezen wat de uitkomsten zijn verwijs ik je graag naar dit onderzoek. In het onderzoek lees je dat de “ponzifraude” al vele jaren succesvol wordt beoefend door steeds weer nieuwe fraudeurs.


Eén van de belangrijkste oorzaken dat de ponzifraude nog altijd voorkomt is natuurlijk de hebzucht van sommige beleggers. Deze beleggers hopen op een rendement van 100% of meer in korte tijd. Een andere belangrijke factor voor het succes van de piramide bedenkers is de grenzeloze naïviteit van sommige mensen. Iedereen kan weten dat buitengewone rendementen van 20% of meer gebaseerd moeten zijn op enorme risico’s of gewoon fraude. Ondanks dat zijn er nog altijd mensen te vinden die hun geld meegeven aan tovenaars die gouden bergen beloven.

schoolklasBehalve de hebzucht en de naïviteit is ook onkunde een factor die een rol speelt. Ik zou me dan ook hard willen maken voor veel meer educatie over beleggen. Je kan beleggers en consumenten willen beschermen tegen onverantwoorde beleggingen maar de beste bescherming is nog altijd kennis. Aangezien jongere generaties steeds meer zelf voor hun pensioen moeten zorgen en een vermogen op moeten bouwen om een prettige oude dag te kunnen beleven is educatie essentieel.
Traditionele vormen van vermogensopbouw via bijvoorbeeld een eigen huis of pensioenopbouw via de werkgever zullen minder bijdragen aan een zorgeloze oude dag dan de ervaring die de babyboom generatie meemaakt. Veel babyboomers verkopen hun eigen huis en realiseren daarmee een bedrag waar ze een mooie oude dag van kunnen beleven. Helaas zal dat voor de komende generatie niet opgaan.

De jongere generatie moeten dus wel gaan beleggen. Maar, ondanks dat dit een noodzaak is wordt er bijzonder weinig aan educatie gedaan. Op de middelbare scholen en de hogere beroepsopleidingen wordt geen enkele aandacht aan vermogensopbouw besteed. Er zijn ook geen initiatieven voor jonge mensen om op een hedendaagse manier te werken aan vermogensopbouw. Er zal gewerkt moeten worden aan educatie/bewustwording en de juiste voorwaarden moeten gecreëerd worden. Daar zou ik me graag voor willen inzetten.

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.