Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Putoptie

By Posted on No tags 0

De calloptie hebben we behandeld. Je weet nu dat een calloptie je het recht geeft om aandelen te kopen. Dat is een optie die heel logisch is en die we ook bijvoorbeeld regelmatig terugvinden in de huizenmarkt. Je neemt immers een optie op een huis en gaat dan kijken of je bijvoorbeeld de hypotheek wel kan krijgen.
Naast de calloptie kan je op de optiebeurs ook een putoptie kopen. Als je een putoptie koopt dan heb je opeens het recht om aandelen te verkopen. Het recht om aandelen te verkopen? Jazeker, met de putoptie mag je gedurende een bepaalde periode (de looptijd) 100 aandelen verkopen voor een vaste prijs (de exercise price).
Dus weer even terug naar ons voorbeeld: Philips januari 2016 met de exercise price € 30.


Als je deze putoptie hebt gekocht dan heb je het recht om 100 aandelen Philips te verkopen voor
€ 30 Jij hebt dat recht en ook al wordt het aandeel Philips op de beurs maar voor een tientje verhandeld, jij kan die aandelen verkopen voor € 30,00

Je ziet dus direct dat je een putoptie bijvoorbeeld zou kunnen kopen om de aandelen die je in bezit hebt te verzekeren tegen een koersdaling. Daarmee heb je direct je eerste beleggingsstrategie geleerd.
Een putoptie kopen als bescherming voor je aandelen.
Over die belegging strategieën later meer. Op dit moment hebben we nu de absolute basis behandeld. We hebben callopties en putopties en je weet nu het verschil daartussen.