Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Calloptie kopen

By Posted on No tags 0

Waarom zou je een calloptie kopen? Wel, daar kan je heel veel redenen voor bedenken maar uiteindelijk komt het altijd op hetzelfde neer.


Je koopt een calloptie omdat je denkt dat de aandelen omhoog gaan en daar wil je geld aan verdienen.

Als je denkt dat de aandelen Philips gaan stijgen dan kan je natuurlijk de aandelen kopen. Echter als je de 100 aandelen Philips koopt van 30 Euro dan moet je wel € 3000 investeren. Als je de calloptie januari 30 koopt dan moet je daar misschien maar € 200 voor betalen. Als het aandeel Philips dan scherp stijgt naar bijvoorbeeld € 35 dan maak je een winst van € 500 als je de aandelen had gekocht. Als je echter de optie had gekocht dan maak je een winst van € 300 op een investering van € 200. Niet gek toch?

Misschien ga ik nu een beetje te snel. Hoezo niet gek toch en hoe kom je aan die € 300 winst?

We beginnen met de investering van € 200. Op het moment dat je de calloptie koopt staat het aandeel Philips op 30. De calloptie kost op dat moment € 2 en omdat de calloptie altijd betrekking heeft op 100 aandelen moet je € 200 betalen. Dat is dus € 2 per aandeel.

Die calloptie kost € 2 omdat je daarmee een recht op aandelen Philips krijgt voor een koers van € 30 terwijl je maar € 200 hoeft te investeren. De premie (want zo noemen wij de prijs van een optie) is eigenlijk een soort van verzekeringspremie. Je bent verzekerd van de aankoopprijs maar je kan nooit meer dan € 200 verliezen. De eigenaar van de aandelen Philips daarentegen kan veel meer verliezen want als het aandeel naar € 25 gaat dan verliest hij maar liefst € 500.

Tsja, en als je de optie hebt gekocht en het aandeel gaat naar € 35 dan is de optie € 500 waard. Die rekensom is makkelijk te maken. Als je met de optie 100 aandelen kan kopen voor € 30 terwijl je ze direct op de beurs kan verkopen voor € 35 dan is de waarde van die optie toch duidelijk nietwaar?

Dit was een korte uitleg waarom je een calloptie zou kopen. Gewoon om te profiteren van een stijgen van aandelen. Maar, behalve deze eenvoudige toepassing zijn er nog heel veel strategieën en andere toepassingen te bedenken waarom je een calloptie koopt. Daarover later meer.