Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Putoptie schrijven

Na het schrijven van de call komt nu het schrijven van een putoptie aan de beurt. Ook een putopties kan je schrijven want er zijn immers altijd wel mensen te vinden die er van uitgaan dat aandelen omlaag gaan. Die mensen kopen de putoptie waarmee ze het recht hebben om aandelen te verkopen.


Als je dus een putoptie schrijft dan ga je de verplichting aan om aandelen te moeten kopen. Afhankelijk van de uitoefenprijs en de looptijd is er een moment dat je verplicht kan worden om aandelen te kopen. Dat gebeurt natuurlijk als de aandelen lager dan de uitoefenprijs staan. Laat ik een voorbeeld geven.

We nemen opnieuw Unilever en dat aandeel noteert € 38. De december 35 putoptie noteert € 1,50. Als je deze putoptie schrijft dan ontvang je € 1,50 en dan heb je de plicht om tot de 3e vrijdag van december de aandelen te kopen voor € 35. De eigenaar van de putoptie zal uiteraard slechts gebruik maken van zijn recht als Unilever lager dan € 35 noteert. Staat het aandeel niet onder die prijs dan gebeurt er niets en dan kan je de € 150 die je ontvangen hebt volledig bijschrijven op de rekening.

Staat het aandeel Unilever echter op € 31 in december dan ontvang je de aandelen en je moet dan € 35 peer aandeel betalen. Aangezien je ze op de beurs niet kwijt kan voor meer dan € 31 maak je een verlies van € 2,50 (35-31=4 en je hebt 1,50 ontvangen).

Ook met het schrijven van putopties is, net als bij callopties, de winstmogelijkheid beperkt terwijl de verliesmogelijkheden veel groter zijn. Waarom je zou dan toch een putoptie schrijven?

Er zijn strategieën die het mogelijk maken om putopties met een beperkt riscio te schrijven. Andere beleggers schrijven putopties om goedkoop aandelen te kopen. Er zijn dus argumenten om putopties te schrijven maar ikzelf ben geen pleitbezorger voor putopties schrijven.

In komende publicaties gaan we strategieën behandelen en daar komt het schrijven van call- en putopties aan bod.

We hebben nu de basis achter de rug. Tijd om eens te gaan beginnen met de vele toepassingen waarvoor je opties kan gebruiken. Ik kom niet meer terug op de basis dus als je voorgaande begrippen nog helemaal begrijpt kijk dan nog eens terug op deze pagina’s.