Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Lage rente, misschien tijd om voorzichtig te worden?

By Posted on No tags 0

We hebben te maken met enorm lage rentes. Door die lage rente is het voor veel bedrijven aantrekkelijk om geld te lenen. Spaarders en obligatiebeleggers daarentegen hebben het moeilijk, zij moeten de grootste moeite ondernemen om nog enigszins een rendement te maken op hun vermogen.
De wereldwijde economische groei is nog steeds matig en zo ook de omzet en winstgroei bij bedrijven. Toch willen CEO’s van de grote ondernemingen laten zien dat hun bedrijven snel kunnen groeien. Ze worden daarbij geholpen door het goedkope geld dat over kades klotst. In de VS heeft dit fenomeen ertoe geleid dat in mei een nieuw record werd gevestigd met fusies en overnames.


De vrees voor renteverhogingen later dit jaar, zoals door de FED aangekondigd, hebben bedrijven aangemoedigd om nu nog snel goedkoop geld uit de markt te halen. Volgens Merrill Lynch is er de laatste 4 maanden in de VS voor een recordbedrag van $ 100 miljard per maand aan nieuwe obligaties uitgegeven. In dit record is nog niet eens opgenomen de obligaties van Amerikaanse bedrijven die in Europa zijn uitgegeven.

De uitgevende instellingen realiseren zich dat de periode waarin ze goedkoop geld kunnen ophalen eindig is. Die gedachte heeft ertoe geleid dat in afgelopen maand een “all-time” record genoteerd werd op het fusie en overname gebied de omvang van deze transactie in mei bedroeg $ 243 miljard.

De vorige records werden genoteerd in mei 2007 ($ 226 miljard) en in januari 2000 (213 miljard). Niet lang na die 2 record crashte de markt spectaculair (’t is maar dat u het weet).

charter-time-warner-cable1Grote acquisitie in mei was o.a. de overname van Time Warner Cable door Charter Communications voor $ 55 miljard. Charter geeft hiervoor een obligatielening met een junkbond status uit van ca. $ 30 miljard. Dit is de grootste junkbond uitgifte sinds de overname met geleend geld van Texas Utilities in 2007 (deze firma heeft nu faillissement aangevraagd).

Deze druk om nu te kopen of te fuseren drijft de prijzen omhoog. Desondanks gaan bedrijven door met kopen of fuseren met de argumentering dat er grote synergie voordelen te behalen zijn. Deze term synergie staat voor niets anders dan kostenbesparingen met als gevolg, massaontslagen en allerlei besparingen. Voor veel bedrijven is kostenbesparing de enige mogelijkheid om meer winst te maken. Helaas is dit niet productief en per saldo schadelijk voor de economie. Maar, wat maakt dat uit, hogere winst is hogere aandelenkoers en dus blije aandeelhouders.

Als onze CEO’s niet bezig zijn met het opkopen van aandelen van collega’s dan gaan ze eigen aandelen inkopen. In de VS werd in april een record van $ 133 miljard aan eigen aandelen ingekocht door bedrijven. Ook hier met maar 1 gedachte, aandeelhouderswaarde. Voor het inkopen van eigen aandelen wordt zelfs geld geleend, het geld is immers spotgoedkoop.

Deze ontwikkeling is aardig voor de aandeelhouders nu maar de vraag is of dat ook op lange termijn zo zal uitwerken. Als we naar het verleden kijken dan moet je op zijn minst voorzichtig worden.