Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Strategie 1: het schrijven van gedekte callopties

We gaan ons nu, stap voor stap, in de optiestrategieën verdiepen. Er zijn veel strategieën met opties mogelijk en daaronder ook zeer gecompliceerde maar het gedekt schrijven van een calloptie is zo simpel als het maar kan zijn. Dus met die strategie gaan we beginnen.
Gedekt schrijven van een calloptie, oftewel “covered call”, is het kopen van de aandelen en het verkopen (schrijven) van een calloptie.


Met deze strategie is je winst beperkt tot de uitoefenprijs van de optie vermeerderd met de premie die je ontvangt. De premie die je ontvangt is tevens de maximale bescherming tegen een koersdaling van het aandeel.

Laten we deze strategie eens nader bekijken aan de hand van een voorbeeld. We nemen het aandeel Philips. We kopen 100 aandelen op € 25,00. Theoretisch hebben we nu een maximaal risico van € 25, als het aandeel naar nul gaat. Onze winstkans is in theorie groter want als Philips naar de € 60 stijgt, maken we al € 35 winst.
Nu besluiten we een calloptie te schrijven op onze 100 aandelen. We hebben de keuze uit diverse looptijden en ook een hele reeks aan uitoefenprijzen van de opties. We kiezen voor een optie met een looptijd van 3 maanden. We kunnen kiezen voor de “in the money optie” met een uitoefenprijs van € 24 waar we € 1,45 voor ontvangen of we nemen de “at the money optie” waar we € 0,95 voor ontvangen. We kunnen ook kiezen voor de “out of the money optie” met de uitoefenprijs € 26 waar we € 0,45 voor ontvangen.

De keus die we hier moeten maken hangt af van onze verwachting voor de toekomstige prijsontwikkeling. Als we denken dat het aandeel wat gaat stijgen dan schrijven we natuurlijk de out of the money optie. We kunnen dan 45 cent aftrekken van onze investering per aandeel en gaat Philips naar de € 26 of hoger dan maken we een mooie winst.
Als Philips blijft hangen op het niveau van € 25 dan zijn we het best af met de at the money optie waar we € 90 cent voor hebben ontvangen. Als we wat minder zeker over de rijsontwikkeling zijn en we houden rekening met misschien nog een correctie van et aandeel dan schrijven we dus de in the money optie.

Het schrijven van de in the money optie brengt ons een stuk meer premie en onze investering neemt daarmee af van € 25 – € 1,45 is dus € 23,55. Als het aandeel na 3 maanden onder de € 24 noteert dan houden we de aandelen en loopt de optie waardeloos af. We kunnen dan opnieuw een optie schrijven en onze kostprijs dus nog verder verlagen.

Gedekte callopties schrijven kan je dus vanuit defensief oogpunt doen en het behalen van extra rendement op je aandelen kan een overweging zijn. De premie die je immers ontvangt geeft je een stukje extra inkomen op je aandelen.

Strategie_gedekte_callopties_schrijven