Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Beleggen in aandelen, maar hoe?

Van een groot belegger, Warren Buffet, las ik ooit eens een advies voor een goeie methode om te gaan beleggen.  De beste manier om te gaan beleggen in aandelen is om elke maand een vast bedrag in te leggen. Daarmee koop je aandelen op verschillende niveaus waardoor je de gemiddelde koers uiteindelijk gunstig beïnvloed. Deze methode vereist discipline en ook wel wat rekenwerk maar het is een solide opbouw van de aandelenportefeuille.


Beleggen in aandelen

Warren Buffet adviseerde een mooie methode.

Hoe werkt de methode?

Als eerste stel je vast welk bedrag je per maand gaat investeren. Dit moet een bedrag zijn dat je elke maand overhoudt en dat je niet op korte termijn toch weer nodig hebt. Met dat bedrag koop je maandelijks een vaste selectie van aandelen. Deze selectie zijn natuurlijk wel aandelen die je voor de langere termijn in portefeuille wil hebben. Je hebt dus je onderzoek gedaan.

Je koopt je maandelijkse pakket aandelen volledig als de aankoopprijs lager is dan de gemiddelde aankoop prijs van de aandelen die je in bezit hebt. Als je aandelen gaat kopen op een prijs die boven de gemiddelde koers van jouw portefeuille ligt dan besteed je maar 70% van het vaste maandbedrag. De overige 30% reserveer je en die investeer je extra de eerstvolgende maand dat de aankoopprijzen weer onder je gemiddeld koersen noteren.

Je verkoopt ook wel eens een keer. Dat doe je als een aandeel in je portefeuille in een maand tot een nieuwe record is gestegen. Daarvoor moet je een paar regels zelf bedenken. Als een aandeel een nieuwe recordstand noteert dan kan je besluiten om al die aandelen te verkopen maar over het algemeen is dat niet verstandig. Ik zou zelf 30% van die aandelen verkopen. De opbrengst daarvan reserveer je en de volgende keer dat je weer het vaste pakket aandelen gaat kopen dan neem je de opbrengst van die aandelen mee. Als het een maand is waarop de koersen lager zijn dan je gemiddelde aankoopprijs dan investeer je weer alles.

Je ziet, het is een methode waar je wel wat voor moet doen maar zeker de moeite waard.

Mocht je hierover nog vragen hebben of wat coaching met deze methode kunnen gebruiken dan kan je mij altijd bellen of mailen:

a.vaneerden@aberfeld.nl of 020-3050540

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.