Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Indexbeleggen of doe mij maar gewoon aandelen?

Indexbeleggen, er zijn partijen in de markt die zich daar helemaal in hebben gespecialiseerd. Persoonlijk ben ik niet erg enthousiast over deze vorm van beleggen. De focus van de belegger ligt niet meer bij de aandelen waarin is geïnvesteerd maar de focus bij indexbeleggen ligt uitsluitend op het rendement.


Beleggen doe je toch om rendement te behalen? Dat is een logische vraag die je zou kunnen stellen. Je belegt inderdaad het kapitaal dat je niet (direct) nodig hebt en daarmee beoog je een hoger rendement te halen dan de spaarrekening, dat klopt. Alleen ik vind dat als je het kapitaal niet op je spaarrekening wil zetten je beter kan beleggen in iets wat je begrijpt en kan beredeneren.

Wat een index is begrijpen we allemaal wel en ook de samenstelling is duidelijk dus je kan je een mening vormen over de verschillende aandelen die in die index zijn opgenomen. Maar toch is het beleggen in een indexproduct heel anders dan het kopen van een paar aandelen uit die index waarvan jij denkt dat dit mooie beleggingen zijn op lange termijn. Koop je een indexproduct dan beleg je ook in een aantal bedrijven waar je misschien wel helemaal niets voor voelt. Jouw lange termijn index-belegging is afhankelijk van alle bedrijven die in die index zijn opgenomen en dat kan goed zijn of fout. Als een bedrijf in de index wordt overgenomen dan heb je daar plezier van maar als je deze week in de DAX-index (Duitse beurs) was belegd dan heb je ook aandelen Volkswagen, BMW en Daimler. Deze aandelen hebben ervoor gezorgd dat de DAX extra hard daalde t.o.v. ander indices.

Nu hoor ik de indexbeleggers al zeggen: “op termijn verslaat geen enkele belegger de index”!

Die redenering klopt volledig maar is het doel van beleggen dan om een index te verslaan? Of ga je beleggen omdat je vrij vermogen beschikbaar hebt en dat in goede ondernemingen wil beleggen?

Je begrijpt, ik ben voorstander van het laatste. Iedereen, die vrij vermogen beschikbaar heeft, is in staat om een aantal aandelen te selecteren van bedrijven waar je graag in zou willen investeren. Misschien leidt die selectie wel tot een minder hoog rendement dan wanneer je een indexfonds had gekocht, dat kan. Maar, je hebt in ieder geval wel geïnvesteerd in ondernemingen die je kent. Op basis van jouw kennis heb je vastgesteld dat dit ondernemingen zijn die je voor de langere termijn wil houden. Je primaire focus moet zijn, een stabiele groei over een periode van meerdere jaren. Je moet je niet laten leiden door de korte termijn trends.

Indexbeleggen of aandelen?

Indexbeleggen of aandelen?

Het beleggen in een index, via een fonds of een tracker kan natuurlijk. Ook dan heb je op de langere termijn een stabiele belegging. Je wordt dan wel regelmatig geconfronteerd met grote schommelingen veroorzaakt door de veranderlijke stemming van de markt. Ook bij een aandelenportefeuille ben je afhankelijk van de stemming in de markt maar je weet altijd wel waarom je de aandelen die je bezit hebt gekocht. Als aan die mening niets veranderd is dan zal je minder nerveus worden als de markt weer eens onder uit gaat, zoals deze week.

Ik kan me helemaal voorstellen dat je het niet met me eens bent. Graag discussieer ik met je over mijn standpunt dus reageer gerust, graag zelfs.

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.