Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Laatste kwartaal omhoog, hoe anticipeer je daarop?

De afgelopen week zijn we diverse malen bestookt door analisten die ons konden vertellen dat het laatste kwartaal van het jaar in 9 van de 10 keer een goed kwartaal is voor aandelen.


Daar hebben deze analisten zonder meer gelijk in. Het is een feit dat zeker de afgelopen 10 jaar de aandelenkoersen in het laatste kwartaal meestal stegen.

Gezien de koersdalingen van augustus en september is dit scenario zeer goed mogelijk en er zijn beleggers die daar ook op gokken. We zagen dat duidelijk op de laatste dag van september en op 1 oktober. De koersen liepen flink op maar gistermiddag sloop toch ook weer de angst in de markt en sloten we uiteindelijk lager.

Als je wil anticiperen op het scenario dat de aandelen (en dus de index) opnieuw een mooi kwartaal zullen hebben dan kan je dat doen door een callspread op de index te kopen. Met een callspread koop je een optie met een lagere uitoefenprijs, bijvoorbeeld de december 430 call en je verkoopt een optie met een hogere uitoefenprijs, bijvoorbeeld de december 470 calloptie. Je investeert dan een bedrag en dat bedrag ben je kwijt als de index niet omhoog gaat en in december nog steeds onder de 430 noteert. Laat dat helder zijn!

Je speculeert en verwar dat niet met beleggen. Door deze callspread te kopen speculeer je erop dat andere beleggers of speculanten de komende maanden aandelen gaan kopen. Blijkbaar zien dis beleggers/speculanten nog niet wat jij nu ziet want anders was de index nu al veel hoger. In deze situatie ga je er dus van uit dat jij slimmer bent en, mocht je dat onverhoopt niet zijn dat je dan een bedrag verliest wat je ook kan verliezen.

Als we uitgaan van de hiervoor genoemde situatie: Je kan het geld missen, je speculeert erop dat de markt opnieuw een goed laatste kwartaal gaat meemaken dan kan je de volgende spreads kopen:

December 430-460 callspread waar je ca. € 12 voor betaalt – is dus € 1.200 investering en deze spread kan maximaal € 3.000 waard worden

December 430-470 callspread waar je ca. € 13,50 voor betaalt – € 1.350 investering en een maximale waarde van € 4.000 (als de index in december boven de 470 noteert).

Als je wat minder wil investeren dan koop je een spread met hogere uitoefenprijzen. Als je bijvoorbeeld de december 440-480 callspread koopt dan investeer je ca. € 10. Als de index in december dan op 450 staat kan je de spread verkopen voor het bedrag dat je geïnvesteerd hebt, je break-even punt. Alles tussen de 450 en 480  in december betekent winst.

Speculeren op een stijging van de AEX in het laatste kwartaal.

Speculeren op een stijging van de AEX in het laatste kwartaal.

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.