Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

De zeven regels voor beter beleggen

Als je besluit om je duur verdiende geld te gaan investeren moet je ervoor zorgen dat je begrijpt wat je doet. Als je dat niet doet dan kan het gebeuren dat je het geld waar je zo hard voor gewerkt hebt ziet verdwijnen in beleggingen waar je niets van snapt. Daarom hier zeven tips om de meest voorkomende fouten te vermijden en een betere belegger te worden.


  1. Niet goed voorbereiden

Niet goed voorbereid op reis betekent ellende en dat geld ook voor beleggen. Alvorens je gaat beleggen moet je duidelijk voor ogen hebben waar je voor gaat. Je doelen moeten duidelijk zijn en je moet weten welke risico’s je neemt om je doelen te verwezenlijken. Dat moet de basis zijn voor een lange termijn investering.

  1. Niet focussen op de korte termijn

De meeste beleggingen leiden pas tot een goed rendement op de lange termijn, je insteek moet dan ook de lange termijn zijn. Elke belegging laat tussentijds mindere rendementen zien in meer of mindere mate. Blijf vasthouden aan je uiteindelijke lange termijnplan.

  1. Niet proberen de markt te “Timen”

Dit is de meest voorkomende fout die beleggers maken, trachten de markt te “Timen”. Hiermee bedoelen we de beleggers die laag proberen te kopen en te verkopen op het hoogste niveau. Soms lukt dat maar op de lange termijn is dat vrijwel onmogelijk. Het is veel beter om langzaam en gelijkmatig in de markt te stappen, dus regelmatig bij kopen en niet te veel reageren op het rumoer in de markt.

  1. Niet de verliezers vasthouden

Ook zo’n fout die veel beleggers maken. Het is moeilijk om verlies te nemen maar essentieel bij beleggen. Als je een belegging koopt op basis van jou lange termijn planning en je ziet dat die belegging niet werkt, jou gedachte was dus niet juist. Verkoop die belegging dan, ook al is dat met verlies. Je moet uitsluitend de beleggingen vasthouden die nog steeds in overeenstemming zijn met jouw aanvankelijke gedachte waarom je die belegging kocht. Hou je vast aan je plan!

  1. Niet alle eieren in 1 mand

Hoe voorspelbaar is deze tip? Als je gaat beleggen zorg dan voor spreiding, Uitsluitend een beleggingsportefeuille met verschillende beleggingen zal uiteindelijk op de lange termijn een goed rendement geven op basis van een gematigd risico. Al je kaarten op 1 aandeel zetten is misschien heel lucratief voor de korte termijn maar ook verschrikkelijk risicovol.

  1. Niet luisteren naar de financiële voorspellers

Er zijn heel veel voorspellers die op basis van allerlei analyses de toekomst van beleggingen proberen uit te beleggen. Op tv, radio en internet kan je duizenden adviezen vinden. Doe er niets mee. Als deze analisten het zo goed weten dan gaan ze dat heus niet op tv vertellen. Degene die echt de toekomst van beleggingen kan voorspellen houdt zijn mond en belegt zelf. Ga gewoon uit van je eigen plan, en opnieuw, blijf daaraan vasthouden.

  1. Let op de kosten

Als je beleggingsfondsen gaat kopen is het belangrijk dat je weet wat voor kosten er berekend worden. Een fondsbeheerder die 2% op jaarbasisi aan kosten in rekening brengt is op lange termijn niet in staat om jou een goed rendement te bieden. Sprookjes bestaan niet!